allevogels


advertentieruimte

Lorius domicellus

Purperkaplori - Lorius domicellus - Purple-naped Lory

De purperkaplori komt van oorsprong voor op de Indonesische eilanden Seram, Ambon, Moluku en Buru. Op een aantal eilanden is de vogel helaas al verdwenen, deels door vangst voor de handel en deels door het verdwijnen van zijn leefgebied. Alleen op Seram huist nog een kleine populatie in het wild, in een nationaal park.
In verschillende dierentuinen en vogelparken en bij een paar particulieren is wel succesvol met deze mooie lori gekweekt.

De purperkaplori is voor het eerst beschreven door Linnaeus in 1758 en leeft van nature in de dichte begroeiing op tropische berghellingen, meestal op hoogtes rond de 1000 meter. De vogels worden gezien in paren en soms als enkeling. Om contact met elkaar te houden, maken deze lori's regelmatig een melodieus geluid, dat door houders soms wel als storend wordt omschreven, het kan een vrij hard geluid zijn.
Purperkaplori's brengen een groot deel van hun leven klimmend en klauterend in bomen en struiken door hoewel ze ook prima korte stukken kunnen vliegen. De korte staart is speciaal aangepast aan het geklauter en wordt vaak als steun gebruikt. Ook de vorm van het lichaam is wat plomper dan bij de soorten die wel veel vliegen.

Het voedsel van de purperkaplori bestaat uit nectar, stuifmeel, de bloemen zelf, zacht fruit en insecten. De vogels zijn geen trekkers maar volgen wel de diverse bloeiperiodes in het woud. Vooral vruchten met een hoog suikergehalte hebben hun voorkeur.

Purperkaplori's zijn zoals de meeste kromsnavels holenbroeders, ze gebruiken natuurlijke holtes in vooral palmbomen. Deze holtes worden ook gebruikt al slaapplaats buiten de broedtijd. Vlak voor en tijdens de broedperiode zijn de vogels erg territoriumgericht en ze verdedigen dit fel. De pop legt 2 witte eieren en vaak zit er meer dan 2 dagen tussen het eerste en het tweede ei. Ze broedt deze zelf uit in ongeveer 25 dagen. De jongen worden door beide ouders gevoerd en vliegen uit als ze ruim 2 maanden oud zijn. Ze worden dan nog 3 weken gevoerd terwijl ze zelf voedsel leren zoeken. Jonge purperkaplori's zijn volwassen als ze één jaar oud zijn en geslachtsrijp als ze ruim 3 jaar zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.