allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Purpergranaatastrilde Granatina 
ianthinogaster

Purpergranaatastrilde - Granatina ianthinogaster - Purple Grenadier

Een van de meest spectaculair gekleurde Afrikaanse prachtvinken is de purpergranaatastrilde. Hoe dit kleine vogeltje zulke kleuren weet te combineren, is bijna surrealistisch. Dit geldt dan wel alleen voor het mannetje, het popje is een stuk simpeler van kleur. Zij is overwegend geelbruin en heeft een witblauw maskertje.

Purpergraten komen voor in de zeer warme streken van Afrika, van Soedan tot Ethiopië, van Somalië tot Oeganda, in Kenia en in Tanzania. Ze leven daar in en rond droge graslanden, maar wel bijna altijd in de buurt van drinkplaatsen.

Hun voedsel bestaat uit verschillende graszaden, kruiden, termieten en andere kleine insecten en af en toe eten ze ook van bloemen. Vooral in de broedtijd eten ze meer dierlijk voedsel.

In die broedtijd scheiden purpergranaatastrildes zich af van de groepen waar ze normaal in leven en vormen paartjes. Ze kunnen dan erg fel zijn tegen verwante soorten, andere vogels laten ze doorgaans wel met rust.
Het mannetje maakt een nest in riet- of grasstengels, waar de pop 3 tot 5 witte eitjes in legt. Beide vogels broeden en na 13 dagen komen de jongen uit. De jongen worden gevoerd met termieten en onrijpe zaden en vliegen na een kleine 3 weken uit.

In gevangenschap doen purpergranaten het goed in beplante ruimtes met rietstengels en hoge grassen. Voor schaduw en beschutting is klimop aan de wanden heel geschikt. Een open stukje met fijn zand biedt de vogels de mogelijkheid tot het nemen van een zand- of zonnebad. Ze zijn gek op zon.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.