allevogels


advertentieruimte

Psittacula cyanocephala

Pruimkopparkiet - Psittacula cyanocephala - Plum-headed Parakeet

De pruimkopparkiet dankt zijn naam aan zijn "pruimrode" kopkleur, een kleur die de pop niet heeft, deze heeft namelijk een grijze kop. Tevens mist de pop de schoudervlek, de blauwe waas en heeft ze geen zwarte nekband. De man meet van kop tot einde staart 34 centimeter, de pop is een centimeter korter.

De pruimkop komt voor in Sri Lanka, Oost Pakistan, India en van Nepal tot Bhutan. HIj voedt zich voornamelijk met fruit en zaden. In de broed periode wordt dit aangevuld met eivoer. Uiteraard dient hij permanent te beschikken over grit en sepia.

De pruimkopparkiet kent geen ondersoorten. Wel zijn er in de loop der jaren in een paar mutaties opgetreden. Dit gaat om de kleurslagen, grijsgroen en cinnamon. Ook zijn zeldzaam de volgende kleurslagen waar genomen, deze zijn echter nog niet in een standaardeis verwerkt. Het gaat om de kleurslagen: recessief lutino, lutino (SL), blauw, overgoten, opaline, pastel of faded, recessief bont en de gele zwartoog

De pop legt ongeveer 4-5 eieren, die in een periode van 22 tot 24 dagen worden uitgebroed. De jongen zijn als ze uitvliegen, na een week of 6, nog niet zelfstandig. Ze worden dan nog een week of 2 tot 3 door de ouders bijgevoerd. U dient er wel rekening mee te houden dat de vogels in de broedtijd er vechtlustig zijn. Het is dan ook raadzaam om ze in deze periode apart te huisvesten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.