allevogels


advertentieruimte

Polytelis alexandrae

Princess of Wales parkiet - Polytelis alexandrae - Princess Parrot

De princess of Wales parkiet leeft in Centraal-Australië en zoekt daar altijd het schaarse water op. Omdat het soms jaren achter elkaar erg droog is in dat gebied, verhuizen de vogels regelmatig naar gebieden waar het wel geregend heeft. Bij die verhuizingen worden honderden, soms zelfs meer dan duizend kilometer afgelegd.
Ze leven in groepen maar ze zijn extreem monogaam. Na verlies van een partner verlaten ze de groep en blijven als eenling achter en niet zelden gaan ze kort erna ook dood.

Het verschil tussen man en pop is duidelijk te zien. Eerst aan de blauwe kopkleur van de man, de pop is meer grijs op de kop. Ook de staart verschilt, die van de man is groen met blauw, die van de pop lichtgroen met rood. Ook is de staart van de man veel langer.

Princess of Wales parkieten houden zich voornamelijk op de grond op, ze eten daar vooral graszaden. De harde grassen in hun leefomgeving moeten veel zaden produceren om te overleven in het soms extreem droge klimaat, de princessen profiteren daarvan.

Ook deze parkiet nestelt in boomholtes en tijdens het broedseizoen kan met name de man erg luidruchtig zijn. Hij roept zeer regelmatig zijn partner als die maar even uit beeld verdwijnt. Princess of Wales parkieten nestelen als het regenseizoen begint, ze weten dan dat er voldoende verse zaden gaan komen, waarmee ze de jongen voeren.

De balts vindt plaats op de grond, de man loopt parmantig rondjes om de pop en biedt haar lekkere hapjes aan. Zodra ze die accepteert, volgen de paringen. De pop legt meestal 4 eieren, soms 5. De pop broedt deze in ruim 3 weken uit en de jongen groeien razendsnel door het hoge eiwitgehalte van de verse zaden. Ze vliegen al na 6 weken uit, voor grote parkieten is dit vrij snel. De jongen worden nog wel weken gevoerd als ze eenmaal zijn uitgevlogen, en ze zijn pas helemaal volwassen als ze ruim een jaar oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.