allevogels


advertentieruimte

Prachtvruchtenduif - Ptilinopus superbus - Superb Fruit-dove or Purple-crowned Pigeon

De prachtvruchtenduif, ook wel prachtjufferduif genoemd, is een van de meest kleurrijke vruchtenduiven ter wereld. Hij leeft in het noorden van Australië en in Nieuw-Guinea, op de Salomonseilanden, op de Filipijnen en Sulawesi.
Deze kleine regenwoudbewoner is ongeveer 25 cm groot en alleen het mannetje is zo spectaculair gekleurd als het exemplaar op de foto's. De duivin is overwegend groen gestreept op een lichte grijsgroene ondergrond.

Deze duifjes trekken vaak met de seizoenen mee, overal waar klein fruit te vinden is blijven ze rondhangen. Meestal leven ze in paren, maar als er erg veel voedsel voorhanden is, worden ook vaak groepen gezien. De duifjes zijn monogaam en blijven zo lang mogelijk als koppel bij elkaar. Ze houden contact door te koeren, voor kleine duiven kunnen ze dat best hard. Zoals veel duiven maken hun vleugels geluid tijdens het vliegen, als is het wel veel hoger dan van grotere duiven.

De naam vruchtenduif zegt het al; het voedsel bestaat niet uit zaden zoals bij andere duiven, maar voornamelijk uit vruchten en daarnaast insecten. Vijgen zijn favoriet, maar ook palmvruchten in diverse stadia van rijpheid worden veel gegeten. Verder alles wat kleiner is dan 2 cm, bessen, wilde aardbeien, frambozen etc. Hun maag is geschikt om ook harde vruchten te vermalen
Vanwege hun voedselkeuze is de ontlasting van de prachtvruchtenduif vaak vloeibaar, dat is normaal voor deze soort. Het is wel een reden dat de soort onder vogelhouders niet erg populair is.

Prachtvruchtenduiven bouwen van takjes een plat nest, liefst hoog in een boom, goed verscholen tussen de bladeren. Meestal legt de duivin slechts één ei, dat zij 's nachts, en de man overdag uitbroedt. Het jong wordt de eerste 3 dagen gevoerd met de zogenaamde duivenmelk, dit is een rijke vloeistof die de duiven zelf aanmaken in hun krop. Geleidelijk schakelen ze over naar insecten en fruit.
Toeval of niet, de dagen dat de jongen moeten overschakelen op vaster voedsel, is vaak het moment dat de zogenaamde vliegende mieren massaal hun nesten verlaten. Deze zachte insecten vormen dan een perfect overgangsvoedsel voor de jonge vruchtenduiven.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.