allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Tangara seledon

Prachttangara - Tangara seledon - Green-headed Tanager

De prachttangara leeft in Brazilië, Argentinië en Peru in tropische regenwouden. Het is een kleine vogel, hij is rond de 13 cm. De mannetjes zijn zeer fel gekleurd, de popjes zijn overwegend geelgroen. Het zijn zeer beweeglijke vogeltjes, ze zitten haast nooit stil, ze zijn niet schuw en komen vaak in tuinen en op voertafels.

De prachttangara is monotypisch, dat wil zeggen dat hij enig is zijn soort. Er zijn dus geen ondersoorten. De vogel is voor het eerst beschreven door P.L. Statius Müller in 1776.

Prachttangara's zijn sociale vogels, ze worden zelden alleen gezien. Meestal trekken ze in groepen door het woud, als kleurige vlinders haast. Ondanks de felle kleuren, weten ze zich toch vaak erg goed te verbergen, rovers zien ze vaak niet tegen een achtergrond van allerlei tinten groen.

Het voedsel van deze tangara bestaat uit fruit, stuifmeel, nectar en insecten. Rijpe bananen en papaja's zijn favoriet, maar alle zachte fruitsoorten kunnen worden bezocht. Insecten vangen ze tussen de bladeren, veel vliegjes maar ook larven van grotere insecten.

Omdat ze ook insecten uit bloemen vangen en zelf wat van de stuifmeel of nectar eten, spelen ze ook een rol in de bestuiving van veel verschillende soorten planten. Waar kolibries zich vaak specialiseren, zijn de pracht tangara's een stuk minder kieskeurig. Omdat de vraatschade door hun kleine formaat maar zeer gering is, zijn deze vogels daarom geliefd bij plantage-eigenaren. Er worden vaak voertafeltjes met nectar neergezet om ze te lokken zelfs.

Over voortplanting, nestel- en broedgedrag is ons helaas niets bekend.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.