allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Malurus splendens

Prachtelfje - Malurus splendens - Splendid Fairywren or Blue Wren

Het schitterende prachtelfje is een van de 13 soorten elfjes uit het geslacht Malurus. Het zijn slanke, rappe zangvogeltjes met prachtige kleuren. Het prachtelfje is het meest verwant met het ornaatelfje, dat ook veel blauw heeft. Er is heel lang discussie geweest over de familie waarin het beestje thuishoorde. In 1830 werd hij ingedeeld in het geslacht Saxicola en 3 jaar later wel al in het geslacht Malurus. Eerst hoorde hij tot de familie der Muscicapidae, later bij de Sylviidae en pas in 1975 (!) werden de Malurus-soorten in een geheel nieuwe familie, de Maluridae ondergebracht. De discussies zijn zelfs nog steeds gaande.

Inmiddels zijn wel de volgende ondersoorten erkend:

  • Blauwborstelfje - Malurus pulcherrimus
  • Bont elfje - Malurus lamberti
  • Bosavi-elfje - Malurus campbelli
  • Breedsnavelelfje - Malurus grayi
  • Keizerelfje - Malurus cyanocephalus
  • Ornaatelfje - Malurus cyaneus
  • Prachtelfje - Malurus splendens
  • Purperkruinelfje - Malurus coronatus
  • Roestflankelfje - Malurus amabilis
  • Roodrugelfje - Malurus melanocephalus
  • Roodvleugelelfje - Malurus elegans
  • Witschouderelfje - Malurus alboscapulatus
  • Witvleugelelfje - Malurus leucopterus

Genoeg hierover, nu naar de vogels. Prachtelfjes komen voor in bijna geheel West-Australië waar ze leven in droge, kale gebieden met liefst wat rotsen en laag struikgewas kreupelhout. Ze komen zelden hoger dan twee meter boven de grond, hoewel ze uitstekend kunnen vliegen. Ze hippen graag op de grond en in de struiken.

De mannetjes zijn in de broedtijd erg mooi van kleur, fel blauw in verschillende gradaties. De poppen zijn wat rustiger gekleurd, overwegend grijsbruin en alleen in de lange staart een blauwe glans. De poppen hebben een roodbruine snavel en oogstreep.
Binnen de soort komen flinke kleurverschillen voor, vooral in de hoeveelheid diepblauw en sommige vogels hebben ook flinke zwarte veervelden. Jonge vogels tot ruim een jaar lijken sterk op de poppen.

Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit kleine insecten en hun larven, alleen af en toe eten de vogels ook halfrijpe zaden. Prooien worden in de vlucht en op de grond gevangen.

Prachtelfjes vormen paartjes voor het leven en ze trekken bijna altijd samen op, vergezeld van 2 of 3 andere paartjes. In de broedtijd echter zijn ze totaal weer niet monogaam, mannetjes paren met verschillende vrouwtjes en andersom. Broedende elfjes voeren elkaars jongen als ze in de buurt komen, wie weet is het een eigen kind.
In die broedtijd vertonen mannetjes een wel zeer apart baltsgedrag. Naast het "gewone" showen, trekken ze vaak enkele felblauwe veertjes uit rug of buik die ze dan in hun snavel aan de popjes tonen.

Na verschillende paringen tussen diverse partners, bouwen de popjes elk een nest van gras en spinnenwebdraden. Ze maken er een klein bolletje van met een zij-ingang. De nesten worden laag bij de grond in dicht struikgewas of gras gebouwd. Meestal telt een legsel 3 eitjes. De pop broedt deze in 15 dagen uit. Bijna altijd voert de hele groep de jongen, deze vliegen uit als ze zo'n 12 dagen oud zijn. De jongen komen maar heel langzaam op kleur en blijven vaak een jaar lang bij de groep, waarbij ze ook helpen met volgende nesten jongen te verzorgen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.