allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Cyanistes caeruleus Pimpelmees

Pimpelmees - Cyanistes caeruleus - Blue Tit

De Pimpelmees komt voor in bijna heel Europa. De vogel leeft voornamelijk in parken, tuinen en bossen, vooral loofbossen. In naaldbossen komt de pimpelmees minder voor. Noordelijke populaties trekken, maar de meeste pimpelmezen zijn standvogels. Buiten de broedtijd is de vogel ook vaak te vinden in lagere bosjes en struiken.

De Pimpelmees is rond de 12 cm groot, heeft een blauwe kruin, groen-blauwe vleugels en rug, en een gele borst en buik. De kop is wit met een duidelijke zwarte oogstrepen, die overgaan in een nekstreep. Het witte masker loopt boven de nekstreep eveneens door, waardoor onder de blauwe kruin eerst een witte band zit, en daaronder een zwarte band. Ook de keel is zwart, net als de borststreep. De staart is blauw en de poten zijn donker. Jonge vogels zijn iets blauwer, waar volwassen exemplaren iets meer groen hebben. Jonge vogels zijn in het algemeen iets valer gekleurd.
De pimpelmees lijkt erg veel op de koolmees. Een duidelijk verschil is de kleur van de kruin, die bij de koolmees kool-zwart is, en bij de pimpelmees blauw. Wie de soorten naast elkaar ziet, ziet ook een duidelijk verschil in grootte: de koolmees is met zijn 14 tot 15 cm. duidelijk forser. Verder heeft de koolmees een witte band op de vleugels, die bij de pimpelmees ontbreekt. In het algemeen heeft de pimpelmees een blauwige gloed die de koolmees mist.

Buiten de broedtijd komen pimpelmezen vaak voor in groepjes met meerdere pimpelmezen, vaak aangevuld met andere mezensoorten. Vaak zijn dat één of meerdere koolmezen, maar ook staartmezen, matkoppen, kuifmezen of andere soorten.

De pimpelmees eet ongewervelde diertjes, voornamelijk insecten, maar zeker in de winter eet de pimpelmees ook vruchten en zaden. De pimpelmees is erg licht, waardoor hij zonder probleem ondersteboven aan takken kan hangen, knabbelend aan vruchten en besjes. De pimpelmees komt, als één van de weinige mezensoorten, regelmatig op de grond.

Pimpelmezen bouwen hun nest in allerlei soorten holen. Ze maken het nest van mos, aan de binnenkant bedenkt met zachte materialen. De mezenpopulatie kan in strenge winters behoorlijke klappen krijgen. Met nesten van soms wel tien eieren worden die verliezen gecompenseerd. Zowel het mannetje als het vrouwtje bebroeden de eieren, waarvan gemiddeld 80% uitkomt, en 40% volwassen wordt.

Zoals alle Europese vogelsoorten is ook de pimpelmees beschermd. De vogel mag alleen in gevangenschap worden gehouden als de vogel in gevangenschap is geboren en geringd is conform de wettelijke voorschriften. Voor de pimpelmees is de voorgeschreven ringmaat 2,5 mm. Meer informatie over het ringen van Europese cultuurvogels is te vinden op www.nbvv.nl en www.minlnv.nl waarbij je moet zoeken onder Flora en Faunawet.

Tekst en foto: Arno Meijer

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.