allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Pijlstaart

Pijlstaart - Anas acuta - Northern Pintail

De pijlstaart is een mooi getekende eend, de soort werd al in 1758 genoemd door Linnaeus, in zijn werk Systema naturae. De naam acuta is afgeleid van het Latijnse woord acuere, dat scherp betekent en verwijst naar op de fraaie puntige staart.
Door de meeste deskundigen worden er geen ondersoorten erkend, sommigen echter menen dat Anas eatoni (Kerguelenpijlstaart) een ondersoort zou zijn.

Zoals vaker bij eenden, zijn de woerden erg mooi getekend en gekleurd, de vrouwtjes zijn vooral bruin. Ook is er verschil in formaat; mannetjes zijn rond de 65 cm groot, vrouwtjes 55 cm. Om het nog duidelijker te maken is ook het geluid anders, vrouwtjes kwaken, mannetjes maken een fluitend geluid.

Het leefgebied van de pijlstaart strekt zich uit van Noord-Amerika, via Europa tot grote delen van Azië. In strenge winters trekken de vogels zomaar duizend kilometer zuidelijker. In Nederland zijn pijlstaarten heel vaak te zien aan het begin van de winter. Ze leven dan in grote groepen, samen met andere eendensoorten in het IJsselmeer, de waddenzee en de wateren rond de deltawerken.

Het voedsel van deze eenden bestaat uit waterplanten, grassen, zaden en kruiden en allerlei kleine waterdiertjes. Vooral in de broedtijd eten ze wat meer dierlijk voedsel.
In die broedtijd leven de vogels op uitgestrekte grasvlakten en ze nestelen op de grond. Er worden tot wel 9 eieren gelegd die het vrouwtje zelf uitbroedt in 23 dagen. De jongen zijn nestvlieders en worden meteen naar het dichtstbijzijnde water geleid. Daar eten ze drijvende insecten en kleine delen van waterplanten. Ze blijven bij de ouders tot en met de jeugdrui.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.