allevogels


advertentieruimte

Sporophila peruviana

Perupaapje - Sporophila peruviana - Parrot- billed Seedeater

Het Perupaapje wordt ook wel papegaaidikbekje genoemd en hoort tot de familie van de gorzen (Emberizidae). Paapjes zijn allen zaadeters met een speciaal gevormde snavel.
Perupaapjes komen voor in Peru en in Ecuador, waar ze leven in dichte oerwouden.

De man doet er ongeveer 2 tot 3 jaar over om op kleur te komen. Je kunt de mannen in 3 catogoriën verdelen, elke fase heeft een andere naam: een jongman is bruin, een tigriman is half bruin half gekleurd en een rep man (volwassen man) geheel op kleur. De pop is bruin en blijft bruin en is na ongeveer anderhalf jaar broedrijp.

Perupaapjes zijn niet moeilijk te kweken, het is vergelijkbaar met de kweek van kapoetsensijzen, ook qua ruimte. Sommige kwekers halen nadat er eieren gelegd zijn, de man weg, hij wordt namelijk soms agressief. Andere liefhebbers scheiden de vogels niet en ook dat blijkt vaak prima te werken. Ook hier weer, geen advies van onze kant, wij kweken deze vogels niet zelf. Zoals vaker zijn er meer manieren mogelijk.
De pop broedt 13 tot 14 dagen op de eieren en de jongen zijn na 6 weken zelfstandig.

Als voedsel is goed tropenzaad prima geschikt, aangevuld met wat onkruidzaden. Tijdens de kweek geeft u wat kiemzaad voor tropen erbij.

Omdat vooral de mannen erg fel kunnen zijn wordt geadviseerd deze niet bij soortgenoten te houden. Soms gaat het goed maar erg vaak niet. Mannen bij elkaar dat gaat meestal niet poppen wel.

Tot slot kunnen wij u nog melden dat er 2 ondersoorten zijn van deze vogel, te weten:

  • Sporophila peruviana peruviana
  • Sporophila peruviana devronis

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.