allevogels


advertentieruimte

Platycercus elegans

Pennant rosella - Platycercus elegans - Crimson Rosella

De Pennant rosella kent zijn oorsprong in Zuid- en Oost Australië. Hij leeft hier in de beboste streken, waar hij zich voedt met milletzaden, zonnepitten, witzaad, haver en boekweit. Tevens eten ze veel groenvoer en vruchten.

De Pennant, zoals hij vaak genoemd wordt, is een sterke vogel. Bij een tocht, droog en vorstvrij nachtverblijf kan hij het hele jaar door in een buitenvolière gehouden worden. Zorg er wel voor dat ze voldoende kunnen vliegen in de volière en dat er regelmatig verse takken worden aangebracht, dit voorkomt dat de vogels gaan knagen aan het houtwerk van de volière.

Broeden is niet de sterkste kant van deze vogels, er zijn gevallen bekend dat er veel eieren zijn, maar dat de pop niet overgaat tot broeden. Zo zijn er ook die de eieren gewoon opeten en dan opnieuw gaan leggen. Uiteraard zijn er ook broedparen waar dit niet gebeurt, deze zorgen dan ook voor een leuke hoeveelheid aan jongen.

Bij hen waar de eieren wel bebroed worden, duurt het ongeveer 18 dagen voordat er jongen zijn. Deze jongen zijn op hun beurt weer na ongeveer 28 tot 30 dagen uit het nest, waarna ze nog korte tijd door de ouders worden bijgevoerd.

In gevangenschap zijn er inmiddels ook al mutaties ontstaan, het gaat om de volgende kleurslagen:

  • Cinnamon
  • Blauw
  • Pastel
  • Fallow
  • Ino
  • Pastel blauw
  • Cinnamon blauw
  • Ino blauw

Ook zijn er een aantal ondersoorten van de pennant, de ondersoorten nigrescens en melanoptera. De nigrescens komt voor in de kuststreek van Rockhampton, terwijl de melanoptera voorkomt op het kangaroe eiland. Sommige ornithologen spreken ook nog over de strogele rosella (Platycercus flaveolus) als ondersoort. In Nederland wordt dit echter niet gevolgd en beschouwen we deze als een aparte soort. Dit geldt ook voor de Adelaide Rosella. (Platycercus elegans adelaidae)

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.