allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Streptopelia chinensis

Parelhalstortel - Streptopelia chinensis - Spotted Dove

De Parelhalstortel komt oorspronkelijk uit het zuiden van Azië, maar is door de mens ook verspreid in Australië, Nieuw-Zeeland, China en rond 1910 zelfs in Noord-Amerika. Deze tortelduiven passen zich erg gemakkelijk aan en overal waar ze uitgezet zijn, planten ze zich voort en breiden ze (nog altijd) hun leefgebied uit. Overal waar het warm genoeg is, kun je ze tegenkomen.
Van oorsprong zijn het bosvogels, maar inmiddels leven ze ook in steden, dorpen en op en rond landbouwgebieden.

De Parelhalstortel is een slanke duif van rond de 30 cm. De doffer is meestal ietsje forser dan de duivin, verder is er geen geslachtsverschil zichtbaar. Over de hele wereld heeft deze duif verschillende namen, zo wordt hij ook wel Chinese tortel, bergtortel en gevlekte tortel genoemd.
Het zijn vreedzame vogels die meestal alleen of als koppel leven. Ze zoeken hun voedsel voornamelijk op de grond en brengen een groot deel van de dag lopend en scharrelend door.

Dat voedsel is zeer gevarieerd, ze eten diverse zaden, insecten, bessen en ander fruit, zachte plantendelen en bloemen. Zaden van grove grassen zijn favoriet maar ze eten ook de heel fijne zaden die ze vinden. Drinken doen ze als alle duiven, ze zuigen water op in plaats van het op te scheppen, zoals alle andere vogelsoorten.

Parelhalstortels maken van takken en grassen een nest in een boom, op een bergrichel of op gebouwen. Het nest bestaat uit een vrij stevig gevormde kom, die door hun eigen mest nog verstevigd wordt.
De doffer slooft zich behoorlijk uit als de broedtijd aangebroken is, hij buigt, vliegt en fladdert zich een slag in de rondte om een duivin te imponeren. Na dagen van baltsen en koeren volgen diverse paringen en de duivin legt per legsel 2 witte eieren.

De oudervogels broeden om beurten en na 14 dagen kruipen de jongen uit hun ei. De eerste week worden de jongen gevoerd met zogenaamde kropmelk, een zeer eiwitrijke vloeibare voeding die de oudervogels zelf produceren in hun krop. Pas na een week gaan de ouders over op het voeren van voorverteerde zaden en insecten. De jongen groeien razendsnel door de energie- en eiwitrijke voeding en al na twee weken vliegen ze uit.
Als de omstandigheden gunstig zijn, beginnen de duiven meteen aan een volgend nest, dit kan oplopen tot wel 4 keer per jaar.

De parelhalstortel wordt ook in gevangenschap veelvuldig gekweekt en is een sterke en niet al te veeleisende duivensoort voor ook beginnende liefhebbers van tropische duiven. Jongen dienen geringd te worden met ringmaat 5,4 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.