allevogels


advertentieruimte

Tangara chilensis

Paradijstangara - Tangara chilensis - Paradise Tanager

De paradijstangara, ook wel paradijsvink of zevenkleur genoemd, is een algemeen voorkomende vogel in Brazilië, Peru, Ecuador, Bolivia, Colombia en Venezuela. Ze trekken in groepjes van 5 tot 20 vogels continu rond in hun leefgebied. Deze soort is een echte neotropische soort, dit houdt in dat hij alleen voorkomt in de neotropen. De neotropen worden gevormd door een gebied dat zich uitstrekt van Midden-Amerika tot aan de bovenzijde van Argentinië. Het is het gebied met de meeste endemische soorten, er leven hier 31 vogelfamilies, die nergens anders voorkomen.

Anders dan bij de meeste vogelsoorten, zijn zowel de man als de pop zo fraai gekleurd als de vogel op de foto hierboven. Er is dus geen zichtbaar geslachtsverschil. Wel zijn er grote verschillen tussen individuen, met namen in de kopkleur. Deze kan variëren van haast fluorescerend blauw tot groengeel, o.a. afhankelijk van de lichtval.

Het voedsel bestaat uit vruchten en insecten die worden gevonden in de bovenste lagen van bomen. Daar wordt ook vaak het nest gebouwd. In het nest worden 2 tot 3 eieren gelegd, die in 13 tot 14 dagen worden uitgebroed.

De paradijstangara kent de volgende 4 ondersoorten:
  • Tangara chilensis chilensis
  • Tangara chilensis coelicolor
  • Tangara chilensis paradisea
  • Tangara chilensis tchlorocorys

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.