allevogels


advertentieruimte

Oranjekaakje

Oranjekaakje - Estrilda melpoda - Orange-cheeked Waxbill

Een van de sterkste kleine Afrikaanse tropen is wel het oranjekaakje. Zomer en winter zijn ze zeer actief en sociaal, ook in de buitenvolière.
Het zijn echte groepsvogels, ze zijn altijd samen. Het mooist is dus een groepje van deze vogels samen te houden alhoewel dat door de Europese importbeperking nu een stuk lastiger geworden is.

Het oranjekaakje is ongeveer 11 cm lang, de onderzijde is lichtgrijs, het rugdek bruin en hij heeft, logisch, oranje wangen (kaakjes). De staartaanzet is vuurrood, de staart verder zwart. De mannetjes hebben bijna altijd een wat diepere kleur in de wangen dan de poppen.

Als voedsel is tropisch zaad geschikt maar wel aangevuld met liefst verschillende graszaden. De zaden van de Europese hanepoot zijn veruit favoriet.

Ook zijn oranjekaakjes dol op trosgierst, ze hangen graag in een verse streng op zoek naar de lekkerste zaadjes.

Wat beschutting wordt zeer op prijs gesteld, hier in de volière trekt de hele groep zich graag terug in een oude kerstboom.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.