allevogels


advertentieruimte

Oranjebuikvruchtenduif

Oranjebuikvruchtenduif - Ptilinopus iozonus - Orange-bellied Fruit Dove

De Oranjebuikvruchtenduif komt voor in grote delen van Papoea Nieuw-Guinea en op vele omringende eilanden en dan vooral voor in de laaglanden. Hij komt zelden boven een hoogte van 1000 meter. In de lager gelegen delen leeft hij in verschillende soorten types bos. Deze vruchtenduif komt zelfs soms voor in bebouwde gebieden. Hier zoekt hij zijn toevlucht in hoge bomen.

De Oranjebuikvruchtenduif valt onder het geslacht Ptilinopus. De soorten uit dit geslacht leven in Zuidoost-Azië, Australië en omringende eilanden. Ptilinopus is de geslachtsnaam. Deze naam is samengesteld uit 2 Latijnse woorden, het eerste deel betekent: veer of veren, het tweede deel betekent voet of loopbeen. Samengevoegd is het dus bevederde voeten. Iozonus is de Griekse soortnaam en staat voor: paarse of violette band.

Van de Oranjebuikvruchtenduif zijn 5 ondersoorten bekend:

  • Ptilinopus iozonus iozonus
  • Ptilinopus iozonus humeralis
  • Ptilinopus iozonus jobiensis
  • Ptilinopus iozonus pseudohumeralis
  • Ptilinopus iozonus finschi
De humeralis is de ondersoort die vertegenwoordigd wordt in de avicultuur, of er ook andere ondersoorten in de avicultuur voorkomen is ondergetekende onbekend.

De Oranjebuikvruchtenduif is een redelijk kleine duif die over het algemeen groen van kleur is. De buik is opvallend oranje van kleur en richting de staart zijn de onderstaartdekveren wit van kleur, althans de rand van de veren, het midden van de veer is ook groen gekleurd. De vleugeldekveren van de Oranjebuikvruchtenduif zijn ook groen maar het midden van de veer is zacht grijs tot blauw gekleurd. Dit is minder aanwezig bij de P. i. iozonus. Bij de P. i. humeralis zit er op het polsgewricht een diep paarse vlek. Wat toch wel het kenmerk is van deze ondersoort. De soort is niet dimorfismisch. .

De Oranjebuikvruchtenduif is een vogel die het grootste deel van zijn tijd doorbrengt in de boomtoppen. Maar hij komt ook wel foerageren in lage bomen. In het broedseizoen, dat waarschijnlijk van mei tot oktober duurt, zie je de duiven alleen of in paren bij elkaar. Buiten dit broedseizoen komen ze veel voor in groepen tot 10 individuen. Er zijn ook grotere groepen waargenomen die uit meer dan 50 individuen bestonden.

In het wild eet de Oranjebuikvruchtenduif hoofdzakelijk vijgen. Verder eet hij vruchten van verschillende palmsoorten. Net als vele andere Ptilinopussoorten legt de Oranjebuikvruchtenduif 1 wit ei.

De Oranjebuikvruchtenduif is een niet veel voorkomende soort in volières. Een groot deel van de gehouden populatie bevindt zich in parken en tuinen. Dit is te wijten aan het feit dat van de weinige geïmporteerde vogels, veel het niet overleefden door slechte voeding en huisvesting. Nu weten we beter. Alle Ptilinopus-soorten moeten gehouden worden in verblijven waar de temperatuur niet onder de 20 graden komt. Wanneer de temperatuur onder de 15 graden komt, kan de spijsvertering stilvallen, dit is dodelijk voor de vogel.

In gevangenschap kunnen deze duiven op een dieet gezet worden van verschillende soorten fruit, enkele voorbeelden hiervan zijn: appel, peer, bramen, blauwe bosbessen, meloen (vaak geen watermeloen), druiven, vijg, pruim, kers, gekookte wortel e.d. Bananen worden vaak niet gegeven omdat deze (te) veel energie bevatten en omdat de basis rond de snavel vaak erg vies wordt. Dit is in een tropisch regenwoud geen probleem omdat dit zo schoon is door de regen. Avocado wordt uiteraard niet gegeven omdat deze voor alle vogels giftig is. In het dieet wordt vooral gelet op fruitsoorten met een laag ijzer- en vitamine C gehalte. Ook zijn er voor vruchtenduiven pellets op de markt, de T-16 korrel en T-20 korrel van Nutribird. Door een groot aantal kwekers wordt de korrel gebruikt, tegenstanders van de korrel gebruiken hem niet of in kleine mate omdat de doffer vaak agressief wordt door het hoge energiegehalte. Als nestgelegenheid kan je denken aan een mandje of duivenschaal.

Tekst: Coen van Tuijl

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.