allevogels


advertentieruimte

Ciconia ciconia

Ooievaar - Ciconia ciconia - White Stork

De ooievaar is misschien wel meest bekende vogel die in Nederland voorkomt. Vooral de laatste paar jaar is hij aan een heuse opmars bezig en komt hij weer steeds vaker voor. Op de lantaarnpalen langs de snelwegen rond Den Bosch zijn bijna altijd wel een paar ooievaar te zien. Ook in de Randstad worden ze weer steeds vaker gezien.

De ooievaar is rond de 135 cm groot en weegt rond de 4 kilo. Mannetjes zijn wat forser dan vrouwtjes. Om die kilo's van energie te voorzien zijn grote hoeveelheden voedsel nog, ooievaars eten dan ook bijna alles wat ze te pakken krijgen. Kikkers en andere amfibieën, wormen, reptielen, knaagdieren en vogels, alles wat in de keel past staat op het menu.

Toch vindt bijna iedereen het leuk om een ooievaar te zien, ze staan bekend als brengers van goed nieuws (geboortes onder andere) en in heel veel dorpen en steden is men reuzetrots als een ooievaarspaar terugkeert op het goed beschermde nest.

Dat terugkeren op het nest is nou juist de enige reden dat het vaak dezelfde ooievaars zijn. Ze zijn op zich niet monogaam, maar ze keren het liefst terug naar een eerder gebruikt nest. Als een van de twee wegvalt, is de kans groot dat de overgebleven vogel met een nieuwe partner terugkeert het jaar later.

De winter brengen ooievaars door in Afrika, daar zoeken ze naar plekken waar een groot voedselaanbod is, bijvoorbeeld door een overvloed aan sprinkhanen. Om die reden zijn ze ook in veel Afrikaanse landen geliefd.

Als een koppel een nestplaats heeft teruggevonden, wordt het nest eerst opgeknapt en bekleed met verse takken. Van grof materiaal weten ze een zeer stevig mand te vlechten, die weer en wind doorstaat. Na de balts, die vooral uit geklepper bestaat, volgen diverse paringen. Er worden dan 4 of 5 eieren gelegd, die de vogels om de beurt bebroeden. Na zo'n 5 weken komen de jongen uit het ei en begint de drukste tijd voor de ouders. 4 Of 5 bedelende jongen voeren is een hele klus, de jongen eten per dag ruim meer dan hun eigen gewicht, dus er is veel werk te doen.

Nadat de jongen zelfstandig zijn, moeten de oudervogels dan ook behoorlijk bijkomen voor de trek. Letterlijk en figuurlijk, een oudervogel kan wel 30% van z'n gewicht verliezen door de broedronde.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.