allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Columba arquatrix

Olijfduif - Columba arquatrix - African Olive-pigeon or Rameron Pigeon

Deze in Afrika levende duif is een redelijk veel geziene vogel in de tropische wouden en de subtropische wouden. Hij komt voor van Ethiopië tot in Zuid-Afrika. Verder leeft hij in West-Angola en zelfs in Zuidwest- Saoedi-Arabië en Jemen maar daar is hij nog maar erg recent gevonden en het is nog niet zeker of de olijfduif zich daar definitief gaat settelen. Hij komt voor boven de 1500 meter maar is ook gezien op 700 meter hoogte. Ondanks zijn grote verspreidingsgebied kennen we van de olijfduif geen ondersoorten.

De olijfduif is een redelijk grote duif van het geslacht Columba. De duiven uit dit geslacht worden ook wel de echte-duiven genoemd. Columba is ook Latijn voor duif. Arquatrix staat voor ‘geelzucht lijder’, een niet erg vriendelijke naam maar het zegt wel veel over het uiterlijk van de duif. Zoals op de foto’s te zien is, slaat deze naam natuurlijk op de gele poten, oogringen en snavel.

Buiten de gele poten, oogringen en snavel is de olijfduif alles behalve felgekleurd. De duif is verder alleen licht en donker grijs. De kop en nek zijn lichtgrijs terwijl de vleugels, buik en staart donkergrijs zijn. De sobere kleuren maakt de olijfduif zeker goed met de fantastische tekening die te zien is in het verenkleed. De nekveren zijn anders van structuur, en omdat de basis van de nekveren een donkerdere kleur hebben zien we in de nek een gestreept patroon van licht- en donkergrijs. Uiteraard zijn de stippen erg opvallend, deze stippen zitten op zijn buik en vleugels en zijn wit van kleur. Al met al is het een juweeltje, ook voor in de volière.

In zijn oorspronkelijke habitat eet de olijfduif bijna uitsluitend vruchten, aanvullend worden insecten, rupsen en enkele zaden verorberd. Om bij deze vruchten te komen haalt de olijfduif acrobatische toeren uit, deze manier wordt ook door de papegaaiduiven of groene vruchtenduiven (Treron) toegepast. De olijfduif wordt gezien in grote groepen maar het beschikbare voedsel bepaalt de omvang van deze groepen. Ook is bekend van duiven zonder partner dat ze in het broedseizoen in groepen optrekken.

Het broedseizoen is bij de olijfduif echter wel een breed begrip want hij broedt eigenlijk het gehele jaar door. Zowel in het droge seizoen als in het natte seizoen brengt de olijfduif jongen groot. Net als alle duiven bouwt ook de olijfduif een simpel nest van twijgen en bladeren. Er wordt maar 1 ei gelegd, al zijn er nesten gevonden met 2 eieren, en op dit ei wordt 18-20 dagen gebroed. Met de geboorte heeft het jong opvallend mooi geel dons en op een leeftijd van ongeveer 3 weken vliegt hij uit.

De olijfduiven in volières eten, in tegenstelling tot zijn soortgenoten in Afrika, geen vruchten maar worden gehouden op een zaadmengsel dat uit grove zaden bestaat. Er zijn zeker kwekers die ze af en toe fruit aanbieden en dit blijkt ook een goed menu te zijn, want er wordt niet slecht met de olijfduif gekweekt. Deze duif is geen duif voor kleine volières, hij heeft zeker behoefte aan veel vliegruimte. Hij kan prima met andere vogelsoorten gehouden worden en samen met andere duivensoorten is in de meeste gevallen ook geen probleem. Juist omdat in het wild de vogels ook vaak in groepen leven kan er ook koloniebroed worden toegepast bij de olijfduif. Uiteraard moet de ruimte er ook naar zijn. Als nestgelegenheid kan men denken aan een middelgroot kistje, een klein fruitkistje is geschikt maar natuurlijk is het ook erg simpel om zelf een kistje te maken als nestgelegenheid.

Tekst artikel: Coen van Tuijl

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.