allevogels


advertentieruimte

Bubo bubo

Oehoe - Bubo bubo - Eagle Owl

De oehoe, bekend om zijn geluid dat lijkt op zijn naam, is de grootste uilensoort ter wereld. Het mannetje is iets kleiner dan het vrouwtje. maar zit vaak wel strakker in zijn verenpak. De pop wil vaak haar veren laten hangen, hierdoor lijkt het alsof ze een beetje los in de veren zit. Een oehoe kan tot wel 70 jaar oud worden.

Het verspreidingsgebied van de oehoe is vrij groot. Je komt hem tegen in Europa, Azië en Noord Afrika. Hier leeft hij in een territorium van ongeveer 80 bij 80 kilometer. Je ziet het mannetje en het vrouwtje weinig samen. Vaak zie je dit alleen in de broedperiode, omdat de man dan de pop voert. In Nederland komt hij momenteel voor in Gelderland en Limburg.

De oehoe is een echte veelvraat. Zo eet hij muizen, ratten, hazen en konijnen, maar ook een fazant of een kraai laat hij niet links liggen. Maar hij verorbert nog veel meer diersoorten, zo zijn rotsduiven en houtduiven ook niet veilig met een oehoe in de buurt. Zelfs een marterachtige of een jonge vos smaakt hem lekker. Al met al kun je dus stellen dat er veel diersoorten op de menukaart staan. De vangtechniek van een oehoe is verrassend; zo kan hij uren stil zitten op een schuilplaats om vervolgens plots toe te slaan om zijn prooi in het nekvel te grijpen.

Een oehoe is na ongeveer 1 jaar geslachtsrijp, maar gaat vaak pas na zijn derde levensjaar over tot broeden. In een nest, dat vaak erg kaal is, worden 2 tot 3 eieren gelegd. Dit leggen gebeurt met tussenposen van 2 tot 4 dagen. De broedduur bedraagt 34 dagen, waarna de jongen nog zo'n 30 dagen in het nest blijven. Hierna blijven ze nog een paar maanden in buurt van de ouders om te leren vliegen en jagen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.