allevogels


advertentieruimte

Euplectes afer

Napoleonwever - Euplectes afer - Yellow-crowned Bishop or Golden Bishop

De napoleonwever wordt in Nederland ook citroenwever genoemd, maar hij is ook bekend onder de naam gele bisschop. De naam napoleonwever heeft hij te danken aan de tijd van Napoleon de derde, toen hij veelvuldig werd ingevoerd.

De man onderscheidt zich in de broedperiode van de pop door zijn opvallende kleuren, hij is dan prachtig geel met zwart, terwijl de pop ook in deze periode overwegend grijs/bruin van kleur blijft.
Bij aanschaf is het vaak zo dat man en pop uiterlijk precies gelijk zijn, verkopers noemen iets al snel een koppel. De kans dat u met 2 mannen thuiskomt, is zeer groot. Een tip daarbij: zodra er ook maar één geel veertje in de vleugel te zien, is het bijna altijd een man.

Om poppen van de napoleonwever te onderscheiden van andere soorten: napoleonweverpoppen hebben een felgele, dikke oogstreep die doorloopt tot ver achter het oog. Op de site www.ploceidae.eu zijn bij "soorten" en dan bij "soortbeschrijving" prima duidelijke foto's te zien van echte napoleonweverpoppen.

De napoleonwever kent een diverse ondersoorten, te weten:

  • Napoleonwever (Euplectes afer afer), verspreidingsgebied: Senegal, Nigeria, Kongo, Angola tot aan Darfur
  • Taha wever (Euplectes afer taha), verspreidingsgebied: Witte Nijl tot Kenia
  • Noordelijke Napoleonwever (Euplectes afer strictus), verspreidingsgebied: Abessinië
  • Euplectes afer niassensis, verspreidingsgebied: Zuid Angola en Damaraland

De napoleonwever leeft in gevangenschap prima op een standaard tropenmengsel aangevuld met graszaden, maar ook dierlijke eiwitten mogen niet ontbreken in het menu. In het kweekseizoen dient de napoleonwever ook nog te beschikken over eivoer, iets dat eigenlijk het hele jaar door wel verstrekt kan worden, mits het in kleine hoeveelheden is. De dierlijke eiwitten dienen hoofdzakelijk te bestaan uit spinnen, buffalowormen en meelwormen, waarbij spinnen de voorkeur genieten.

De pop legt gemiddeld 3 eieren die in een periode van ongeveer 13 dagen worden uitgebroed. Na ongeveer 10 - 12 dagen zitten de jongen volledig in de veren. Op dat moment is er geen verschil zichtbaar tussen mannen en poppen. Dit is meestal pas waarneembaar als de jongen 1 jaar oud zijn.

De vogel is uitstekend te houden in een gemengde volière, waar hij in alle lagen gezien zal worden. De vogels zijn uitstekend in kolonieverband te houden, uiteraard dienen ze dan wel over voldoende ruimte te beschikken.

Napoleonwevers zijn echte slopers, ze kunnen een fikse boom of struik in een paar dagen kaal maken. Zoek goed uit welke planten ze wel en niet heel laten om teleurstellingen te voorkomen. Struiken met wat "vettige" bladeren laten ze vaak met rust.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.