allevogels


advertentieruimte

Nandayaparkiet Nandayus nenday

Nandayaparkiet - Nandayus nenday - Nanday Parakeet, Black-hooded Parakeet or Nanday Conure

Nandayaparkieten zijn forse vogels van rond de 30 cm die van oorsprong uit Zuid-Amerika komen. Ze leven daar in grote groepen, vaak samen met muisparkieten. Er is geen uiterlijk verschil te zien tussen man en pop. Een opvallend kenmerk van de nandayaparkiet is het geluid, het is een echte kabaalmaker.
In het wild is dit een van de manieren om contact te houden met de overige groepsleden, maar ook in gevangenschap is het beslist iets om rekening mee te houden.

Zoals al gezegd, nandaya's zijn zeer sociale vogels, ze leven het liefst in familiegroepen. Jonge vogels blijven vaak heel lang bij de ouders. Pas als een groep zo groot geworden is dat er teveel concurrentie om voedsel gaat ontstaan, trekken een aantal jongen weg om een nieuwe groep te vormen. Hun voorkeur gaat uit naar open graslanden en streken met overwegend lage begroeiing.

De nandayaparkiet is een veelzijdig eter, alleen een zaadmengsel vormt beslist geen compleet menu voor hem. Een goed papegaaienvoer (geen pinda's, geen overvloed aan zonnepitten), dagelijks een of meer soorten fruit, meelwormen en universeelvoer vormen wel een gezond menu. Afwisseling is heel belangrijk, de vogel eet de ene dag meer van het een dan van het ander, kennelijk naar behoefte, dagelijks vers aanbieden is dan ook noodzakelijk.

Zoals veel parkieten en papegaaien, is de nandayaparkiet een echte holenbroeder. man en pop knagen vaak zelf een geschikte holte. In zo'n holte zonder noemenswaardig nestmateriaal legt de pop meestal 4 eieren. De pop broedt ze zelf uit, ruim 3 weken. De man blijft in de buurt, hij voert en beschermt de pop.

Als de jongen uitkomen, worden ze door man en pop samen gevoerd, de eerste week vaak met alleen dierlijk voedsel. Na 60 dagen vliegen de jonge uit, ook dan zorgen de ouders nog een tijdje voor ze, tot ze helemaal zelfstandig eten. Jongen blijven vaak bij de ouders, ook als ze al lang zelfstandig zijn.

Nandaya's knagen graag, zeer regelmatig forse verse wilgentakken geven, wordt zeer gewaardeerd.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.