allevogels


advertentieruimte

Cacatua sanguinea

Naaktoogkaketoe - Cacatua sanguinea - Little Corella

De naaktoogkaketoe is een overwegend witte kaketoesoort die voorkomt in grote delen van Australië in Nieuw-Guinea. Hij is voor het eerst beschreven in 1843, door Gould en in de loop der jaren zijn er naast de nominaatvorm 4 ondersoorten beschreven, te weten:

  • Cacatua sanguinea gymnopsis
  • Cacatua sanguinea normantoni
  • Cacatua sanguinea transfreta
  • Cacatua sanguinea westralensis
De ondersoorten zijn vooral vanwege hun verspreiding erkend, veel uiterlijke verschillen zijn er niet en wat er genoemd wordt, is zeer subtiel.

Naaktoogkaketoes zijn krap 40 cm groot, het zijn zeer sociale vogels, die vaak in grote groepen leven. Wel zijn koppels monogaam, die blijven voor het leven samen. Hoewel ze uitstekend kunnen vliegen, verblijven ze graag op de grond, ze zoeken daar ook het grootste deel van hun voedsel.

Dat voedsel bestaat voornamelijk uit graszaden, grotere zaden, bloemen, bladeren en vruchten. Daarnaast eten ze geregeld insecten, die ze graag uit de grond graven. Een maand voor het broedseizoen begint, is al te zien dat de vogels meer dierlijk voedsel opnemen, voor kenners een goed teken dus.

In het wild zijn deze kaketoes op veel plaatsen helaas vaak zeer ongewenst omdat ze met heel veel tegelijk op akkers en in tuinen neerstrijken op zoek naar voedsel. Duizend hongerige naaktoogkaketoes op je akker is natuurlijk ook niet echt een pretje voor de eigenaar. In veel gebieden mogen deze prachtdieren daarom zelfs afgeschoten worden.

In het wild zonderen broedrijpe koppels zich af en zoeken een geschikte nestholte. Ze kunnen die ook gemakkelijk zelf maken, hun zeer sterke snavels zijn prima werktuigen daarvoor. Vanwege het feit dat insecten vaak in de buurt van water leven, wordt ook het kaketoenest bijna altijd in de buurt van plassen en rivieren gebouwd. De jongen krijgen namelijk veel insecten te eten de eerste weken.
Een legsel bestaat gewoonlijk uit 4 witte eieren, die beide oudervogels in vier weken uitbroeden. De jongen worden vaak en veel gevoerd en groeien dan ook zeer hard. Al na twee maanden vliegen ze uit, al zijn ze dan nog zeker 2 maanden langer afhankelijk van de ouders voor ze echt zelfstandig zijn.

Voor de zekerheid nog eens; in gevangenschap is een zaadmengsel alleen beslist geen volledig voedsel voor een naaktoogkaketoe.
Dit dient beslist aangevuld te worden met diverse soorten fruit en groenten. Zeker v󳲠en in de broedtijd is ook dierlijk voedsel aan te raden, dat kan in de vorm van ei- of universeelvoer, maar ook meel- of moriowormen vinden deze vogels vaak erg lekker.

Terug naar boven