allevogels


advertentieruimte

Lonchura punctulata

Muskaatvink - Lonchura punctulata - Scaly-breasted Munia or Nutmeg Mannakin or Spicy Finch

De muskaatvink komt oorspronkelijk uit India en Pakistan. Door de mens zijn ze ook uitgezet in Australië, waardoor ze daar nu ook in het wild leven.

De muskaatvink houdt u het best in een beplante ruime kooi of volière. Met voldoende beschutting zijn ze beslist winterhard.
Ook deze vogel is een echte groepsvogel, als u de ruimte heeft is meerdere koppels het mooist. Het natuurlijk gedrag van deze vogeltjes komt dan het best tot zijn recht.

Pas in de broedtijd kunt u verschil zien tussen man en pop, het mannetje staat dan vaak helemaal rechtop en pronkt en fluit dat het een lieve lust is. Muskaatvinken bouwen prachtige nesten, met een soort zij-ingang. Zowel dichte struikjes (conifeertakken bijvoorbeeld) als nestkastjes worden geaccepteerd als bouwplaats. Zorg voor zeer veel fijn nestmateriaal. De man en de pop broeden om beurten op de 4 tot 6 eitjes, die na 13 dagen kunnen uitkomen. Veel gekiemd zaad, eivoer en buffalowormpjes voeren is dan ons advies. Jonge vogels komen pas na ongeveer een half jaar op kleur, daarvoor zijn ze onopvallend grijsbruin. U kunt de jongen gerust bij de ouders laten, dit gaat eigenlijk altijd goed.

Als voedsel adviseren wij tropisch zaad, aangevuld met fijnere zaden als gierst en graszaad. Trosgierst en kleine beetjes universeelvoer vormen een gezonde aanvulling. In de broedtijd het dierlijk voedsel wat uitbreiden met buffalowormpjes en eivoer.

De aanbevolen ringmaat is 2,7 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.