allevogels


advertentieruimte

Columbina passerina

Musduif - Columbina passerina - Common Ground-dove

Een van de kleinste tropische duifjes, het musduifje, leeft van oorsprong in Midden-Amerika, maar komt ook voor in het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Het musduifje wordt ook wel dwergduifje genoemd, maar dit is niet correct. het dwergduifje is namelijk een andere soort; Columbina minuta.

De musduif leeft meestal op de grond en ook in de volière is het praktisch een grondvogel.

Het voedsel van deze duivensoort bestaat in gevangenschap uit een goed tropenmengsel aangevuld met grit, onkruidzaden en blauwmaanzaad. Dit laatste mag in de wintermaanden wat rijkelijker verstrekt worden. Daarnaast doen ze zichzelf ook tegoed aan vogelmuur en brandneteltoppen. De muur en brandnetels moeten uiteraard wel even fijngeknipt worden.

Musduifjes geven de voorkeur aan hoog in de volière broeden. Hier wordt in een open nestkastje een slordig nest gemaakt, iets dat overigens bij veel tropische duiven voorkomt. In het nest worden 2 witte eieren gelegd die, hoofdzakelijk door de duivin, een dag of 14 bebroed worden. De jongen worden de eerste dagen gevoerd met kropmelk.
Na een dag of 12 verlaten de jongen soms het nest al. Heb je dan een aantal grondvogels lopen, let dan goed op dat de jonge musduifjes niet aangevallen worden als ze in het territorium van de andere grondvogels komen. Na een dag of 2 verblijven de jonge duifjes in het bovenste deel van de volière, waardoor ze buiten bereik van de grondvogels zijn.

De musduif is een vogel die meerdere legsels per jaar grootbrengt. Hou hier wel rekening mee en voorkom dat de vogels door blijven broeden, met als gevolg dat ze dood gaan doordat ze te verzwakt zijn als gevolg van het grootbrengen van de jongen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.