allevogels


advertentieruimte

Amazona farinosa

Mulleramazone - Amazona farinosa - Southern Mealy Parrot

De Mulleramazone is ook bekend onder de naam Grote Amazonepapegaai. Het is dan ook een forse vogel, hij kan wel 40 cm groot worden. Deze papegaai komt voor in Zuid-Amerika, van Panama tot Colombia, in Bolivia en Brazillië.

De Nederlandse arts en natuuronderzoeker Pieter Boddaert beschreef deze papegaai als eerste, dit werd daarom de nominaatvorm, de Amazona farinosa farinosa. Later werden er nog twee ondersoorten vastgelegd, de Amazona farinosa inornata en de Amazona farinosa chapmani.

Het verspreidingsgebied van deze soort is vrij groot en de leefomgeving bestaat bijna altijd uit tropisch bos. Een deel leeft in echte regenwouden, soms leven ze aan de randen daarvan en soms ook in wat drogere streken.
Deze papegaaien leven als ze niet aan het broeden zijn in groepen van rond de 20 tot 30 exemplaren. In de broedtijd zonderen koppels zich af.

Zoals bij alle amazonepapegaaien is de menulijst van Mulleramazones behoorlijk uitgebreid en gevarieerd. Ze eten grote zaden, fruit, noten, bladeren, knoppen, bloemen, boomschors en insecten en hun larven. Het moge duidelijk zijn dat in gevangenschap een dieet van zaden nooit een volwaardige voeding kan zijn.

Mulleramazones broeden in grote holtes in oude bomen, vaak maken ze deze zelf op de juiste maat. De bodem wordt bedekt met afgeknaagd hout en vaak wat grond van de bosbodem. De pop legt meestal 4 eieren die ze zelf in ruim 4 weken uitbroedt. Man en pop voeren samen de jongen, eerst een kleine 10 weken in het nest, daarna nog enkele weken als de jongen eenmaal zijn uitgevlogen.
De oudervogels zijn vanaf het begin van het broedproces vaak ronduit agressief te noemen, ze beschermen nest en jongen extreem fel tegen elke indringer of verstoorder.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.