allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Psarocolius montezuma

Montezuma oropendola - Psarocolius montezuma - Montezuma-Oropendola

De Montezuma oropendola is eerder ingedeeld geweest in het geslacht Gymnostinops, hij hoort bij de familie der troepialen (Icteridae). De vogel is voor het eerst beschreven door Wagler in 1827.
Tot het geslacht Psarocolius worden nu 9 soorten gerekend:

  • Bruinrugoropendola - Psarocolius cassini
  • Groene oropendola - Psarocolius viridis
  • Groensnaveloropendola - Psarocolius atrovirens
  • Kuiforopendola - Psarocolius decumanus
  • Montezuma oropendola - Psarocolius montezuma
  • Paráoropendola - Psarocolius bifasciatus
  • Roestrugoropendola - Psarocolius angustifrons
  • Waglers oropendola - Psarocolius wagleri
  • Zwarte oropendola - Psarocolius guatimozinus
Montezuma oropendola's zijn grote zangvogels, poppen zijn rond de 40 en mannetjes rond de 50 cm groot. Behalve de grootte is er geen uiterlijk verschil tussen man en pop. De naam oropendola verwijst naar de felgele staartveren en betekent gouden pendel. De soortnaam Montezuma is afgeleid van twee belangrijke Azteken-koningen en verwijst naar de schoonheid van deze vogel. Ook veel steden en dorpen in Noord- en Zuid-Amerika zijn naar deze koningen genoemd.

Deze oropendola's leven in de dichte tropische wouden van laaglanden in Centraal Amerika, meestal in groepen. Ze trekken de hele dag door de boomtoppen op zoek naar voedsel. Dat bestaat voor een deel uit fruit, een deel nectar en bloemen en een deel insecten. Vooral bananen en de zachte stekels van Cecropia (een zachtbladige boom verwant aan onze brandnetel) worden veel gegeten. Deze boom slaat reservevoedingsstoffen op in stekelvormige vruchten en tevens produceert hij continue zeer zoete nectar. Deze "vruchten" zijn dan ook zeer voedzaam.

In de avondschemering zoeken de vogels gezamenlijke slaapbomen op, dan is het een geweldig kabaal rond die plekken. Montezuma oropendola's kunnen heel veel verschillende geluiden maken die één ding gemeen hebben, ze zijn vooral hard. Opvallend is het klokkende geluid dat vooral de mannen maken.

Montezuma oropendola's broeden ook in kolonieverband waar alleen de meest dominante mannetjes paren met meerdere vrouwtjes. Een broedkolonie bestaat gemiddeld uit 30 nesten maar met uitschieters tot ver over de 100. De mannetjes bemoeien zich niet met het verdere broedproces, ze treden op als bewakers van de kolonie en ze voeren broedende poppen. De poppen bouwen zelf een nest en wel op een heel bijzonder manier. Van plantenstengels, vooral de luchtwortels van klimplanten, weven ze grote hangende "nestzakken" van meer dan meter groot. De nesten lijken op die van wevers maar dan vele malen groter.

Elke bevruchte pop legt 2 gespikkelde eieren die ze uitbroedt in 15 dagen. Ze neemt voedsel aan van meerdere mannetjes om haar jongen te voeren. De jongen krijgen naast fruit ook veel dierlijk voedsel gebracht en groeien snel. Na 4 weken vliegen ze al uit, voor vogels van dit formaat is dat behoorlijk snel. De uitgevlogen jonge oropendola's zijn grijs en bruin, de felle kleuren verschijnen pas na de jeugdrui.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.