allevogels


advertentieruimte

Myiopsitta monachus

Monniksparkiet of Muisparkiet - Myiopsitta monachus - Monk Parakeet or Quaker Parrot

De monniksparkiet komt van oorprong uit Argentinië en Brazilië en is ook bekend als muisparkiet. Hij leeft daar in grote groepen op open vlaktes en aan de randen van bossen. Door zijn enorme aanpassingsvermogen leeft hij inmiddels ook in het wild in Noord-Amerika, in Europa en in Afrika. Ook in Nederland worden soms flinke groepen gezien, al jaren achter elkaar.

Er zijn vier ondersoorten bekend van de deze monniks- ofwel muisparkiet, te weten: Myiopsitta monachus monachus, Myiopsitta monachus luchsi, Myiopsitta monachus cotorra en de Myiopsitta monachus calita. De vogel is rond de 30 cm groot, de pop vaak net wat forser, verder is er geen uiterlijk verschil waarneembaar.

Een heel opvallend verschil met alle andere papegaaien en parkieten, is dat de monniksparkiet zelf een nest bouwt. Van grote en hele grote takken bouwen ze soms metershoge nesten, waar meerdere koppels in broeden. De monniksparkiet is namelijk een echte kolonievogel, ook wat broedgedrag betreft.

Per legslel legt de pop tot wel 12 eieren, die door beide oudervogels ruim 3 weken worden bebroed. De jongen blijven ongeveer 5 weken in het nest voor ze uitvliegen. De broedzorg is bijzonder goed, ook de soms heel volle nesten worden uitstekend verzorgd. Een enkele keer volgt een tweede legsel, maar gebruikelijk is een nest per jaar.

In het wild bestaat het menu voornamelijk uit bloemknoppen, jong blad, boombast, bessen en verse zaden. In de broedtijd worden ook rupsen en kleine insecten gegeten.
In gevangenschap kunt u een zaadmengsel voor grote parkieten aanvullen met groenvoer, fruit, universeelvoer en af en toe wat meelwormen.

Een behoorlijk groot nadeel van de monniksparkiet is het geluid dat hij produceert. Een enkeling kan al behoorlijk kabaal maken, een groep laat zich regelmatig horen, iets dat zeker niet iedereen zal kunnen waarderen. Iets om rekening mee te houden als u in dichtbevolkt gebied woont.

Door een aantal liefhebbers worden monnksparkieten gehouden zoals sierduiven soms gehouden worden. Een open kooi (til) als thuisbasis waar gevoerd wordt en verder kunnen de vogels vrij rondvliegen. Het koloniegedrag zorgt dat ze bijna altijd bij elkaar blijven.

De aanbevolen ringmaat is 6 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.