allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Mexicaanse of Amerikaanse Steltkluut Himantopus mexicanus

Mexicaanse of Amerikaanse Steltkluut - Himantopus mexicanus - Black-necked Stilt

De Mexicaanse Steltkluut leeft behalve in Mexico ook in het zuiden van de Verenigde Staten en wordt daarom ook wel Amerikaanse steltkluut genoemd. Hij leeft in kustgebieden, moerassen en uiterwaarden. Buiten het broedseizoen leeft deze stelkluut in groepen die van voedselgebied naar voedselgebied trekken.

Het voedsel bestaat uit allerlei kleine waterdieren, visjes, reptielen maar ook (water)planten en zaden van die planten.

In het broedseizoen vormen koppels een eigen territorium maar wel zo dat dat grenst aan dat van vele soortgenoten. Zodra er een roofdier gesignaleerd wordt, vertonen steltkuten echt koloniegedrag, ze proberen samen de indringer te verjagen.
Dit doen ze door om de indringer heen te circelen en beurtelings op de grond te landen met felle vleugelslagen. Dit alles gaat gepaard met een oorverdovend kabaal, en het is vaak zeer effectief.

Een koppel zoekt samen een geschikte nestplaats op de grond en van planten bouwen ze ook samen een nest. De hen legt daar 4 eieren in en beide oudervogels broeden deze uit. De jongen zijn nestvlieders, al na een uurtje opdrogen lopen ze het nest uit. Meestal heeft een koppel één nest per seizoen.

Een paar van deze zeer fraaie Mexicaanse steltkluten is te bewonderen in Parc Paradisio, bij Brugelette in België.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.