allevogels


advertentieruimte

Haemorhous mexicanus

Mexicaanse roodmus - Haemorhous mexicanus - House Finch

Herkomst: Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten

Lengte: 13-14 cm

Kleurslagen: wildkleur en geel

Geslachtsonderscheid
Het verschil tussen man en pop is, zeker in de broedtijd, heel duidelijk: de pop is geheel gevlekt bruin, de man is felrood op kop, borst en buik. Buiten de broedtijd neemt de felheid af naar een vaal oranje, maar de waas blijft duidelijk aanwezig. De man zingt heel aardig in de broedperiode, daarbuiten laat hij zich nauwelijks horen.

Sociale eigenschappen
Een sociale vogel, die goed kan worden gehuisvest in een gemengde volière, ook als daar kleine soorten als goudbuikjes, sint helenafazantjes bij zijn. In de broedperiode kan de man andere vogels opjagen, maar dit neemt meestal geen agressief karakter aan. Het enige voorbehoud moet worden gemaakt voor andere vogels met een overheersende rode kleur in het verenkleed: daar kan een mannetje wel agressief op reageren.

Voedsel
Een zaadmengsel voor tropen, eventueel aangevuld met trosgierst, onkruidzaden en wilde zaden. Naast grit en maagkiezel in ieder geval wordt tijdens de kweek veel eivoer en levend voer opgenomen, zoals geknipte meelwormen. Roodvoer (eivoer, paprika in kleine hoeveelheden en dergelijke) is noodzakelijk om de man de felrode kleur te laten behouden. Zonder bijkleuring wordt de man vaal oranje.

Huisvesting
De vogel kan in een broedkooi of een gemengde buitenvolière worden gehouden. Belangrijk is dat er een aantal hoge takken of stokken zijn aangebracht om te overnachten. Als die er niet zijn, gaan Mexicaanse roodmussen hoog tegen het dak in het gaas hangen om te overnachten. De vogels overnachten ook bij strenge vorst meestal buiten.

Begroeiing wordt op prijs gesteld. In een buitenvolière foerageert de Mexicaanse roodmus graag op de grond. Een rozenstruik is ideaal: de roodmus is een vogel die er heel vaak te vinden is op zoek naar bladluis. Als je de grond in de volière af en toe omspit is hij je eveneens dankbaar: hij scharrelt er wormpjes en zaden bij elkaar.

Kweek
De Mexicaanse roodmus bouwt een nest van kokosvezel, sisaltouw, takjes, gras en ander materiaal in een traliekastje. Het nest blijft open: de bodem wordt goed bedekt, maar dat is het wel. Een legsel bestaat uit 3 tot 6 eieren, die voornamelijk door het popje worden bebroed. Na zo’n twee weken komen de eieren één voor één uit. De jongen worden snel groot en vliegen na zestien dagen uit. Het zijn dan grijsgevlekte vogels, die op hun kop nog enkele witte donsveren hebben. Die kunnen enkele weken blijven zitten, wat ze lange tijd het beetje koddige uiterlijk geeft van oude mannetjes.
De jongen worden nog enkele weken bijgevoerd door de ouders. Als de condities goed zijn (natuurlijke omgeving, gevarieerd voer, enz.) beginnen de jonge mannetjes na ongeveer vier maanden rood te kleuren. Als de omstandigheden minder gunstig zijn kan dit een jaar duren.
Onder goede omstandigheden brengen Mexicaanse roodmussen in één broedseizoen nog een tweede nest groot. Het is verstandig om de jongen uit te vangen als ze zelfstandig zijn, omdat vader zijn jongen, zeker de mannen, kan gaan opjagen.

Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen!
Arno Meijer voor allevogels.nl


Aanvulling van Wil Ophuis, juli 2011:

In mijn geval heeft een koppel roodmussen in de voli&@232re een vierde nest met jongen.
Nog voordat de jongen het nest verlaten, is de pop al weer aan het broeden in een nieuw nest. Het mannetje voert zolang de jongen die de pop heeft verlaten. De pop maakt telkens een nieuwe nestgelegenheid in een ander kanarienestkastje.

Wil, dank voor deze aanvulling!

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.