allevogels


advertentieruimte

Passerina ciris

Mexicaanse Nonpareil - Passerina ciris - Painted Bunting

De Mexicaanse Nonpareil is een van de meest kleurijke zangvogels ter wereld, de naam Nonpareil is een Franse term en betekent "uniek, kent geen gelijke". Dit geldt dan wel weer voornamelijk voor de mannetjes, de poppen zijn veel soberder gekleurd maar zeker ook prachtig.
Het leefgebied strekt zich uit over Mexico en een aantal landen in het zuiden van de Verenigde Staten.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een westelijke populatie, de Passerina ciris ciris, en een oostelijke, de Passerina ciris pallidior. De westelijk levende vogels zijn meestal net wat kleurrijker, vooral in de rode veervelden.
Ondanks dat de leefgebieden van beide ondersoorten elkaar soms overlappen, zijn er nooit "gemengde" exemplaren aangetroffen.

De Mexicaanse Nonpareil is ongeveer 14 cm groot en ondanks zijn prachtige kleuren weet hij zich meestal prima te verbergen. Hij zit bijna altijd tussen bladeren in struiken en andere lage begroeiing. Wel is de man vaak te horen, hij kan fraai zingen en doet ook graag en veel. Alle gebieden met (ook lage) begroeiing vindt hij geschikt, tegenwoordig ook vaak in tuinen en parken, zelfs in drukke steden.

Het menu is veelzijdig, het bestaat uit heel veel soorten zaden, vruchten, bloemen en stuifmeel en daarnaast spinnen, sprinkhaantjes, krekels en andere insecten. Het meeste voedsel wordt op de grond gezocht, ook weer liefst tussen en onder struiken.

In de broedtijd verdedigt vooral de man erg fel een territorium, mannelijke soortgenoten moeten dan echt uit de buurt blijven, want de gevechten kunnen ook zeer fel zijn.
man en pop bouwen samen een vrij klein nestje in de vorm van diepe kom, als het nest van binnen bekleed is met zachte materialen, legt de pop er 3 of 4 eitjes in. Alleen de pop broedt en al na 12 dagen kruipen de jongen uit het ei. Beide ouders voeren dan vooral dierlijk voedsel en de jongen groeien dan ook zeer snel. Binnen twee weken vliegen ze al uit, nou ja vliegen... dat moeten ze dan nog wel leren, ze hippen in de struiken wat heen en weer, nog volop bedelend.
De jongen lijken ruim anderhalf jaar op de pop, ze zijn dan overwegend zachtgroen. Popjes blijven zo, mannetjes kleuren daarna en zijn volledig op kleur als ze twee jaar oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.