allevogels


advertentieruimte

Columba vitiensis metallica

Metaalduif - Columba vitiensis metallica - Metallic Wood Pigeon

De metaalduif komt alleen voor op de Sunda eilanden, een eilandengroep in het zuiden van Azië, waartoe ook Bali, Lombok en bv Komodo behoren. Door de geïsoleerde ligging van deze vulkanische eilanden hebben veel diersoorten zich hier ontwikkeld tot ondersoorten of zelfs aparte soorten. Het geslacht Columba telt 35 soorten duiven, de metaalduif is hier één van en is in 1835 ontdekt en beschreven door Temminck.

De metaalduif is rond de 40 cm groot en wordt ook wel witkeel- en grijskeelduif genoemd. Er is geen uiterlijk verschil tussen de doffer en de duivin, het gedrag en de houding verraden vaak wel de doffer. Doffers zitten bijna altijd meer rechtop en ze hebben vaak een wat bredere borst. Bij het hofmaken zet de doffer de borst ook nog eens flink op en spreidt hij zijn staartveren.

Metaalduiven leven in tropische oerwouden, ze leven voornamelijk tussen de zeer dichte bladergroei. Ze eten zaden, granen, fruit, bessen en jonge knoppen van planten. Op de grond nemen ze soms kleine insecten, mineralen en kleine steentjes op. Veel metaalduiven zijn dol op badderen.

De aanbevolen ringmaat is 8 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.