allevogels


advertentieruimte

Filuca atra

Meerkoet - Fulica atra - Coot

De meerkoet is een watervogel behorend tot de groep rallen. Hij is zwart van kleur maar heeft een witte snavel en een witte voorhoofdsplaat.

Het onderscheid tussen mannen en poppen is enigszins zichtbaar, de man heeft een grotere witte plaat op zijn voorhoofd. De voorhoofdsplaat verandert door het jaar heen van afmeting, in het voorjaar is hij het grootst.

De meerkoet broedt aan slootkantenen vijvers, ook gerust midden in de stad. Hij bouwt zijn nest van alles wat hij tegenkomt. Dit kan een takje zijn, maar ook stukken plastic behoren gerust tot de bouwmaterialen.

Pasgeboren jongen lijken totaal niet op hun ouders, ze hebben pluizige rode veren op de kop, die ze pas na ongeveer 2 weken langzaam inruilen voor witte. Op de fotopagina zijn foto's te zien van jongen van verschillende leeftijden.

De meerkoet is een omnivoor, die zich voornamelijk voedt met weekdiertjes, waterplantjes en waterinsecten.

Het verspreidingsgebied van de meerkoet is erg groot. Je komt hem tegen in de wateren om ons heen, zoals de stadgracht, de sloot en de plassen, maar je kunt hem ook tegen komen in Noord-Afrika, Australië en Azië.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.