allevogels


advertentieruimte

Maximiliaanpapegaai Pionus maximiliani maximiliani

Maximiliaanpapegaai - Pionus maximiliani maximiliani - Scaly-headed Parrot

De Maximiliaanpapegaai is een robuuste papegaai uit Zuid-Amerika, hij komt in het wild voor in Brazillië, in Bolivia, Paraguay en Argentinië. Er zijn vier ondersoorten beschreven:

  • Maximiliaanpapegaai (Pionus maximiliani maximiliani)
  • Tucumánpapegaai (Pionus maximiliani lacerus)
  • Zwartooglidpapegaai (Pionus maximiliani melanoblepharus)
  • Siypapegaai (Pionus maximiliani siy

De aparte naam dankt deze vogel aan zijn ontdekker, de Duitser Maximilian Alexander Philip Prince van Wied- Neuweid, die de vogel voor het eerst beschreef in 1816.
Man en pop zijn uiterlijk gelijk en ongeveer 28 cm groot. Sommingen menen dat de pop wat breder is, speciaal in de borst. Hoewel de kleuren op het eerste gezicht niet spectaculair lijken, moet deze vogel eigenlijk gezien worden in de volle zon. Met de juiste lichtinval komen er dan ineens heel veel scharkeringen groen en blauw tevoorschijn. Zoals bij alle Pionus-soorten is de staartaanzet aan de onderkant felrood.

Maximiliaanpapegaaien leven in groepen in beboste gebieden, hun leven speelt zich voornamelijk af in de bomen. Daar zoeken ze ook hun voedsel, dat bestaat uit fruit, knoppen, bloemen, noten en zaden. Ze eten heel veel wilde vijgen, een zeer energierijke vrucht.

In hun derde levensjaar worden deze papegaaien broedrijp. Ze zonderen zich dan af van de groep en zoeken [er koppel een een geschikte boom met een holle ruimte. De bodem van zo'n hol bedekken ze met wat aarde en vermolmd hout. De pop legt meestal 4 eieren, die ze zelf ongeveer 25 dagwen bebroedt. De man voert de pop vaak op het nest en ook bij de verzorging van de jongen toont hij zich een prima vader.

Onder andere omdat ze bijna alleen fruit te eten krijgen, groeien de jongen niet echt snel, het duurt tot wel 2 maanden voor ze uitvliegen. Ook dan worden ze nog zeker een maand door de ouders gevoerd. Bijna alle vogelsoorten voeren daarom vooral of tenminste óók dierlijk voedsel, dat veel meer eiwitten bevat. Jonge vogels tonen een beetje rood op het voorhoofd, dat na een jaar weer verdwijnt.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.