allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Nesoenas mayeri

Mauritiusduif - Nesoenas mayeri - Pink Pigeon

De mauritiusduif is een tropische duif die de deskundigen lang heeft beziggehouden. De vogel is ontdekt door de Franse ornitholoog Florent Prévost in 1843. Hij deelde de vogel in in het geslacht Columba. Laat in de 20e eeuw, in 1993, werd de duif overgezet naar het geslacht Streptopelia, maar al in 2001 bleek ook dit niet correct. Nu is deze fraaie duif in het geslacht Nesoenas geplaatst, als een van de twee soorten binnen dit geslacht. De andere soort is de madagaskartortel (Nesoenas picturata), die vreemd genoeg bijna duizend kilometer verderop leeft.
Tegenwoordig worden er van de mauritiusduif twee ondersoorten erkend, de Nesoenas mayeri mayeri en de Nesoenas mayeri duboisi, al wordt getwijfeld of de toch al zeldzame ondersoort nog wel voorkomt op het eilandje Réunion waar hij werd ontdekt. Gevreesd wordt dat deze geheel is uitgestorven.

Zoals de naam al aangeeft, deze duivensoort komt voor op Mauritius, een vulkanisch eiland dat in de Indische Oceaan ligt. Het is een rotsachtig eiland met een subtropisch klimaat waar het zeer vaak regent. De mauriutsduif leeft in kloven rond rivieren in dichte bossen.
De soort wordt ernstig bedreigd in haar voortbestaan, in 2005 werd het totale aantal op nog slecht een krappe 400 exemplaren geschat. De dreiging is vooral veroorzaakt door het importeren van allerlei zoogdieren waaronder ookroofdieren.

Mauritiusduiven eten fruit, zaden, noten en bladeren. De zaden en noten worden in krop al vermalen en voorverteerd.

Gewoonlijk leven deze duiven in kleine groepen, ze trekken door het woud op zoek naar voedsel. De duiven houden daarbij bijna constant contact met elkaar door middel van geluiden, een beetje als tortelduiven maar dan langgerekter.
In de broedtijd vormen zich elk jaar nieuwe koppels, de vogels zijn elkaar alleen een enkel seizoen trouw. Na veel gekoer en geshow, bouwen beide vogels samen een nest van takken in een hoge boom. De duivin legt twee eieren die ze zelf 14 in dagen uitbroedt. Jonge mauritiusduiven vliegen uit als ze een maand oud zijn.

In dierentuinen wordt regelmatig met deze soort gekweekt, via een mondiaal fokprogramma wordt geprobeerd de soort in stand te houden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.