allevogels


advertentieruimte

Caloenas nicobarica

Manenduif - Caloenas nicobarica - Nicobar Pigeon

De manenduif komt voor op diverse kleine eilandjes in Zuid-Azië. Ze worden zeer zelden op het vaste land gezien, hoewel ze wel degelijk grote afstanden kunnen vliegen. Ze verplaatsen zich regelmatig tussen de verschillende eilanden, ook als dat honderden kilometers reizen vereist. Waarschijnlijk "weet" de duif waar en wanneer ergens het beste voedsel voorhanden is.
Er worden 2 ondersoorten beschreven, de Caloenas nicobarica nicobarica en de Caloenas nicobarica pelewensis. De laatste houdt zich alleen op op het eiland Palau. Wist u trouwens dat de manenduif vrij dicht verwant is met de helaas uitgestorven dodo?

Manenduiven zijn vrij grote duiven, ze zijn rond de 40 cm groot en beslist heel stevig gebouwd. Ze leven in dichte bossen en bijna altijd op de bosbodem, ze zitten zelden hoger dan 10 meter in een boom. Opvallend is dat manenduiven heel vaak samen leven met muskaatduiven, alhoewel die wel hoog in de bomen leven.

De manenduif zoekt zijn voedsel vooral op de grond. Hij eet zaden, vruchten en bessen. Eén soort voedsel, de vruchten van de cebangpalm, wordt door muskaatduiven uit de trossen hoog in de bomen gepikt. De manenduif komt nooit zo hoog, zeker niet om te eten. Bij het eten, morsen de muskaatduiven rijkelijk, waardoor de manenduif ook gebruik kan maken van deze rijke voedselbron. Veel zaden zijn groot en hard, en dus moeilijk verteerbaar. De manenduif heeft daar wat op gevonden.
Zijn maag bevat twee verharde wanden, die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. In de maag bevindt zich ook een flinke steen, deze wordt vermoedelijk ergens op een kiezelstrand ingeslikt. De wanden en de steen worden gebruikt om de harde zaden en pitten te vermalen. Zo kan hij voedsel verteren dat anders ongeschikt zou zijn.

Manenduiven zijn koloniebroeders, deze kolonies kunnen zeer groot zijn, en soms wel bestaan uit duizend dieren. De koppels vormen zich elk jaar opnieuw en de duiven maken samen een nest van takken en bladeren in een boom. De duivin legt slechts één ei, dat door beide vogels in een maand wordt uitgebroed. Ook het voeren van de jongen doen beide oudervogels samen, en dat wel 2 maanden lang voor de jongen zelfstandig zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.