allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Aceros corrugatus

Maleise jaarvogel - Aceros corrugatus - Wrinkled Hornbill

De Maleise jaarvogel, ook geribbelde neushoornvogel genoemd, valt onder de familie neushoornvogels (Bucerotidae) en leeft in dichte oerwouden in Maleisië, Borneo en Sumatra. Hij is ongeveer 65 cm lang. De man heeft rood in de snavel, bij de pop is de snavel geel. Nog opvallender is het blauw in het gezicht van de pop. Dit is onbevederde huid.

Maleise jaarvogels leven hun hele leven met dezelfde partner, buiten de broedtijd ook wel in groepen. Het zijn echte vruchteneters, vijgen zijn favoriet. Daarnaast eten ze zaden en jonge scheuten en knoppen. In de broedtijd eten ze ook grote insecten, kleine reptielen en jonge vogeltjes. Door hun voedselkeuze hoeven deze vogels bijna nooit te drinken, ze halen al het vocht dat ze nodig hebben uit het voedsel

Zoals meer neushoornvogels nestelt ook deze soort in holen in bomen. Het invlieggat wordt op een smalle kier na dichtgemetseld, de pop broedt de eieren uit terwijl ze zit opgesloten. De man voert haar door de smalle opening.
Na 4 weken broeden, komen de eieren uit, ook dan blijft de pop nog in het nest. Pas als de jongen na 8 of 9 weken uitvliegen, gaat zij ook de nestholte uit. Al die tijd zorgt de man voor zijn gezin. In die tijd voert hij vele kilo's voedsel aan, de pop weegt anderhalve kilo en de jongen rond één kilo als ze uitvliegen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.