allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Carduelis magellanica urubanbensis

Magellaansijs - Carduelis magellanica urubanbensis - Hooded Siskin

De magellaansijs wordt in Nederland door sommigen gezien als dezelfde vogel als de zwartkopsijs. Wij willen ons niet in de die discussie mengen. Feit is dat het gaat verschillende ondersoorten zijn van twee soorten, de Carduelis magellanica en de Carduelis notata. De vogel op de foto, die we ontvingen van Pim Bakker, is volgens ons een Carduelis magellanica urubanbensis, een magellaansijs-ondersoort urubanbensis dus.

De volgende soorten en ondersoorten zijn beschreven:

  • Carduelis magellanica magellanica
  • Carduelis magellanica capitalis
  • Carduelis magellanica longirostris
  • Carduelis magellanica paula
  • Carduelis magellanica peruana
  • Carduelis magellanica urubambensis
  • Carduelis magellanica boliviana
  • Carduelis magellanica tucumana
  • Carduelis magellanica alleni
  • Carduelis magellanica icterica
  • Carduelis magellanica hoyi
  • Carduelis santaecrucis
  • Carduelis notata notata (zwartkopsijs)
  • Carduelis notata forreri
  • Carduelis notata oleacea

Deze sijs leeft in Midden- en Zuid-Amerika in tropische bossen, vaak aan de randen van graslanden. Buiten de broedtijd is het een sociale vogel, die in grote groepen rondtrekt. Ze houden zich vaak op in de buurt van water, waar ze veelvuldig in baden. Mannetjes hebben een aardige zang, popjes minder.

Magelaansijzen zijn veelzijdige eters, ze eten allerlei graszaden, zaden van bomen en struiken en daarnaast een grote verscheidenheid aan kleine insecten.

In de broedtijd zonderen koppels zich af, de mannetjes worden dan vaak behoorlijk agressief naar soortgenoten en naar andere vogels. Door de zang maken de vogels duidelijk dat ze een territorium bezet hebben. Na de balts en de paringen bouwen beide vogels samen een komvormig nestje van fijne plantendelen, de binnenkant wordt bekleed met dierenhaar, veertjes en stukjes mos.

De pop legt meestal 4 eitjes die ze voornamelijk zelf 13 dagen bebroedt. De man helpt wel mee met voeren als er eenmaal jongen zijn. De jongen krijgen de eerste 8 dagen bijna uitsluitend dierlijk voedsel, pas daarna beginnen de ouders halfrijpe zaden te voeren. Met ongeveer 2 weken vliegen de jongen uit, maar ze blijven dan nog zeker 2 weken flink bedelen om voedsel.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.