allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Alectroenas madagascariensis

Madagaskar blauwe duif - Alectroenas madagascariensis - Madagascar Blue-pigeon

De Madagaskar blauwe duif is een redelijk onbekende duif van het geslacht Alectroenas. Het geslacht Alectroenas, in het Nederlands: Blauwe duiven of Blauwe vruchtenduiven, bestaat uit 4 soorten waarvan de Madagaskar blauwe duif de enige soort is binnen de avicultuur. Dit is zover ondergetekende bekend en het betreft hier de Europese collectie.
Van het geslacht Alectroenas is de A. nitidissima, Mauritius-Blauwe duif of Hollandse duif in de 30’er jaren van de 19de eeuw uitgestorven. Dus van het geslacht zijn nog maar 3 soorten in leven. Dit zijn de A. madagascariensis, A. sganzini en A. pulcherrima. Deze komen voor op Madagaskar, de Comoren en de Seychellen.

Uitleg van de Wetenschappelijk benaming.
Alectroenas staat voor: gedomesticeerde haan en madagascariensis staat voor het land Madagascar.

De Madagaskar blauwe duif is in zijn geheel een blauwkleurige duif met een opvallende rode staart. De huid rond het oog is naakt en de veren in de nek geven de indruk dat hij zijn ‘haren’ overeind zet.
De duif is niet erg groot en heeft ongeveer de grootte van een lachduif. Van de Madagaskar blauwe duif zijn geen ondersoorten beschreven.

Deze vogel komt voor, zoals de naam doet vermoeden, in Madagaskar. Dit is wel het enige gebied waar ze voorkomen en leven ook alleen maar aan de oostzijde van het eiland. Het land bestaat daar voornamelijk uit tropische regenwouden. In het wild komt de vogel locaal voor en zijn er niet veel gegevens van vogels die lange afstanden afleggen, de gegevens die bekend zijn, zijn opgenomen in het broedseizoen van de duif die van oktober tot december is. De vogel wordt vaak gezien in paren, soms echter wordt hij gezien in kleine groepen die op kunnen lopen tot ruim 10 dieren.
Helaas wordt er op de duif gejaagd en ook nemen de aantallen af door verlies van habitat. Desondanks is de status van A. madagascariensis gekwalificeerd als Least Concern.

De Madagaskar blauwe duif is een echte vruchteneter en zodoende bestaat zijn dieet uit een groot scala aan fruitsoorten. Welke dit zijn, is nog niet goed onderzocht.
In gevangenschap eten ze uiteraard minder soorten fruit. In het dieet wordt vooral gelet op fruitsoorten met een laag ijzer- en vitamine C gehalte. Enkele voorbeelden van fruitsoorten die onder de vruchtenduivenkwekers als basis worden gebruikt, zijn: appel, peer, bramen, blauwe bosbessen, meloen, druiven, pruim, kers, wortel e.d.
Bananen worden vaak niet gegeven omdat deze (te) veel energie bevatten en omdat de basis rond de snavel vaak erg vies wordt. Dit is in een tropisch regenwoud geen probleem omdat dit zó schoon is door de regen. Ook voor vruchtenduiven zijn er pellets op de markt, de T-16 korrel van Nutribird.

De Madagaskar blauwe duif is een zeer geringe voorkomende duif in de volières maar een enkel aantal parken is in het bezit van deze prachtige duif. Ook is het mogelijk dat hij in gesloten particuliere kringen voorkomt maar dit zal dan gaan over enkele exemplaren.

Tekst: Coen van Tuijl

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.