allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Todiramphus macleayii incinctus

Macleay's ijsvogel - Todiramphus macleayii incinctus - Forest Kingfisher or Blue Kingfisher

De Macleay's ijsvogel, ook wel blauwe ijsvogel genoemd, is een vrij kleine ijsvogel, hij meet rond de 24 cm. Hij komt voor in Indonesië, Nieuw Guinea en Noord-Australië. Deze ijsvogel werd voor het eerst beschreven in 1830, door Sir William Jardine and Prideaux John Selby. Eerst als Halcon macleayii maar later is de vogel ondergebracht in het geslacht Todiramphus.
Er zijn drie ondersoorten bekend: de nominaatvorm Todiramphus macleayii macleayii (Indonesië), de Todiramphus macleayii elizabeth (leeft in Nieuw Guinea) en de Todiramphus macleayii incinctus. De laatstgenoemde is ietsje groter en komt voor aan de oostkust van Australië.

Mannetjes hebben een witte nek, bij poppen loopt er een verticale blauwe steeep door het wit. De vogels houden per koppel een ruim territorium bezet, dat bestaat uit vochtige bossen, vaak mangrovebos en moerassen. Met harde geluiden laten ze horen dat zij er wonen, andere ijsvogels zijn niet welkom.

Het voedsel bestaat uit alle mogelijke insecten, wormen, spinnen mar ook kleine reptielen en kikkers. Vaak wordt een prooi gedood door deze enkele keren hard tegen een tak te slaan.

In het broedseizoen zoekt het koppel een geschikt hangend termietennest, waar het een ronde ruimte in maakt. De termieten zorgen voor de perfecte klimatologische omstandigheden als luchtvochtigheid en temperatuur. De pop legt meestal 5 eieren en alleen de pop broedt. Als de jongen geboren zijn, zorgen beide ouders voor onvoorstelbare hoeveelheden voedsel, jonge Macleay's ijsvogels zijn extreem grote eters.
Na 4 weken vliegen de jongen uit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.