allevogels


advertentieruimte

Eudyptes chrysolophus

Macaronipinguïn - Eudyptes chrysolophus - Macaroni Penguin

De macaronipinguïn is een van de 6 gekuifde pinguïnsoorten van het geslacht Eudyptes. Het is de meest voorkomende pinguïnsoort op aarde, hun aantal wordt geschat op ruim 20 miljoen exemplaren. Hij is sterk verwant aan de koningspinguïn, sommige ornithologen menen zelfs dat het een ondersoort is van deze fraaie soort.
De macaronipinguïn is voor het eerst beschreven in 1837, door de Duitser Von Brandt. De naam Eudyptes is opgebouwd uit twee woorden, "eu" voor goed en "dyptes" voor duiken, goede duikers dus. De naam macaroni danken deze vogels aan de Engelsen. In de vroege 19e eeuw was geblondeerd haar in een kuif een kenmerk van aristocratische Engelsen die terugkwamen van culturele reizen naar Italië. Het gewone volk en ook zeelui noemden deze types "macaroni's", en zo ook deze pinguïns.

Deze vogels leven een groot deel van het jaar op volle zee en hebben hun broedplaats op een van de eilanden rond Antartica; Zuid-Georgië. In dit zeer ruige deel van de oceaan klauteren ze aan land in een zware branding en "land" bestaat in dit geval uit grillige rotshellingen. Deze soort is dan ook de meest gespierde soort onder de pinguïns.

Het voedsel van de macaronipinguïns bestaat voor het grootste deel uit krill en inktvis. Ze eten veel, zoveel dat ze in het half jaar dat ze constant op zee zijn, op gewicht komen, ondanks hun constante jacht en het gevecht tegen de golven.
Mannetjes zijn geslachtsrijp als ze 6 jaar oud zijn, vrouwtjes wat eerder. In oktober komen veel mannetjes aan land en na een flinke klim bouwen ze een nest van stenen, gras en oude botten. Elk mannetje zoekt een plek van een kleine meter ongeveer die hij daarna claimt en zeer fel verdedigt, macaronipinguïns kunnen daar zeer fel en agressief in zijn. Dat verdedigen van een nog leeg nest duurt maar liefst een maand, pas dan komen de vrouwtjes aan land. In die tijd eet het mannetje niet, hij moet bij het nest blijven en kan dus niet op jacht.

Als de vrouwtjes aan land komen, zoeken zij de meest geschikte partner, de mannetjes sloven zich dan uit om zo groot, sterk en mooi mogelijk te lijken. Ze buigen, trompetteren en strekken zich om nog groter te lijken. Zodra een vrouwtje een partner gekozen heeft, volgen er diverse paringen en al snel legt ze een ei in het zo fel bewaakte nest. Een dag of 5 later volgt een tweede ei. De mannetjes zijn dan al naar zee om even "bij te eten". Het vrouwtje broedt de eerste week, daarna komt de man terug en neemt het over. Het eerstgelegde ei is altijd een stuk kleiner dan het tweede, de kans dat daar een volwassen pinguïn uit zal groeien is zeer klein. Bijna alle voedingsstoffen gaan naar het tweede ei, dat heeft (ook in verhouding) een grotere dooier, de voeding voor het ongeboren kuiken. Kennelijk hebben de vogels door ervaring geleerd dat één jong opvoeden vaker lukt dan twee. Het komt zelfs voor dat de ouders het eerste ei uit het nest gooien zodra het tweede ei gelegd is. Rovers als grote jagers weten wel raad met zulke buitenkansjes.

Het uitbroeden duurt ruim 5 weken, in die tijd gaan de oudervogels om beurten een ruime week naar zee om te eten. Ondanks dat verliezen beide ouders een groot deel van hun lichaamsgewicht, de dagen dat ze niet op zee zijn, eten ze ook niet. Ze verliezen vaak ruim 40 procent van hun lichaamsgewicht. Als de vrouwtjes uit zee komen, wegen ze ruim 5 kilo.

Zodra het jong uit het ei kruipt, is het weer de taak van de man om te zorgen. Hij beschermt het jong en houdt het warm. Om de dag komt het vrouwtje aan land om het jong te voeren, ook dan krijgt het mannetje weer geen eten.
Alleen als de afstand tussen de visgronden en het nest te groot worden, gaat ook de man op jacht. De jongen worden dan bij elkaar gebracht in grote crèches, waar enkele oudere mannetjes de wacht houden. Elk jong herkent al na een paar dagen de specifieke geluiden die zijn ouders maken, zodat iedereen elkaar weer kan terugvinden. Na ruim 2 maanden zitten de jongen voldoende in de veren en vertrekken ze naar zee om zelf eten te zoeken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.