allevogels


advertentieruimte

Euodice Malabarica

Loodbekje - Euodice Malabarica - Indian Silver-Bill

Het loodbekje wordt door een aantal deskundigen gezien als een ondersoort van het zilverbekje, de Euodice cantans. De meeste toonaangevende instituten echter beschouwn het als een aparte soort, waarvan geen ondersoorten beschreven zijn. Het loodbekje lijkt ook wel enigszins op het zilverbekje, maar behalve de snavelkleur (lood of zilver) is er nog een veel duidelijker verschil, namelijk de stuitkleur. Die is bij het loodbekje wit en bij het zilverbekje zwart.
Linnaeus beschreef dit fraaie vogeltje al in zijn werk "System of nature through the three kingdoms of nature, according to classes, orders, genera and species, with characters, differences, synonyms, places" uit 1758.

Loodbekjes leven in het wild in zuidelijk Azië, grofweg van Iran tot ver in India. Ze houden zich op aan de randen van grote grasvlaktes, waar ze leven van vooral graszaden. Daarnaast eten ze kleine insecten en regelmatig nectar uit bloemen.
In grote groepen leven ze in verschillende landen en daarmee in verschillende biotopen. Van vochtig in de laaglanden tot soms zeer droog in hogere gebieden. Ze trekken wel enigszins het voedselaanbod achterna, dat wordt bepaald door de hoeveelheid regen. Het zijn op zich dus standvogels maar met wel wat beweging afhankelijk van de seizoenen.

In de broedtijd bouwen loodbekjes vrij kleine bolvormige nesten, gemaakt van fijn materiaal met een nauwe insluipopening aan de zijkant. Ze gebruiken ook graag de fraaie nesten van Bayawevers, soms proberen ze het zelfs als die er zelf nog in broeden. Gemiddeld bestaat een legsel uit 6-8 eitjes, die in ongeveer 11 dagen worden uitgebroed. Opvallend, heel vaak helpen meerdere soortgenoten bij het voeren van de jongen.
Na ongeveer 20 dagen verlaten de jongen het ouderlijk nest, waarna ze nog ongeveer 2 weken door diverse volwassen vogels gevoerd worden tot ze zelfstandig zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.