allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Poicephalus gulielmi

Kongopapegaai - Poicephalus gulielmi gulielmi - Red-fronted parrot or Jardine's parrot

De Kongopapegaai wordt ook wel Jardinepoapegaai genoemd, naar zijn ontdekker, Sir William Jardine. Hij gaf de vogel de wetenschappelijke naam Pionus gulielmi. Gulielmi is de Latijnse vertaling van "William's". Later is de vogel ingedeeld in het geslacht Poicephalus.
Naast de nominaatvorm zijn er nu twee ondersoorten beschreven:

  • Neumanns Kongopapegaai (Poicephalus gulielmi fantiensis)
  • Massai Kongopapegaai (Poicephalus gulielmi massaicus)

De kongopapegaai is rond de 28 cm groot, de ondersoort Neumanns blijft meestal steken op 26 cm en de Massai is ook 28 cm maar deze heeft beduidend minder rood in de vleugelbochten.

Van oorsprong komen kongopapegaaien voor in West- en Centraal-Afrika, maar o.a. door vangst voor de handel en door vernietiging van hun leefgebied worden de vogels tegenwoordig steeds minder gezien in het wild. Vanaf 1976 zijn er bijvoorbeeld maar liefst 43,358 vangsten geregistreerd, nog los van de illegale handel. Tegenwoordig is handel in wildvang verboden, de kongo staat nu op lijst 2 van het CITES-verdrag.

Kongopapegaaien leven in dichte bossen op heuvels en bergen, ze komen voor tot op ruim 3000 meter hoogte. Meestal trekken deze papegaaien in kleine groepen door de bossen op zoek naar voedsel. Aan het eind van de dag verzamelen zich vaak meerdere exemplaren, om in een grotere groep terug te vliegen naar hun roestplaatsen. Vooral tijdens het vliegen zijn het rumoerige vogels, als ze zitten of eten zijn ze een stuk stiller.

Het voedsel bestaat uit een grote variatie aan zaden, noten, vruchten, bloemen en bloemknoppen en insecten(larven). Naast de zeer voedzame palmnoten eten ze ook graag de vruchten van de podocarpus, een coniferensoort die bes-achtige vruchten voortbrengt.
Ook hier mag weer duidelijk zijn dat in gevangenschap een zaadmengsel alleen absoluut geen volwaardige voeding kan zijn. Vruchten en noten dienen minimaal de helft van het dagelijks menu te vormen.

Kongopapegaaien broeden in holen hoog in de bomen, ze gebruiken graag verlaten nesten van andere holenbroeders, vaak nesten van baardvogels, die hele diepe nesten uithakken. Een legsel bestaat gemiddeld uit 3 eieren en vooral de pop broedt. De jongen kruipen uit het ei na 4 weken broeden. De kuikens zijn in het begin helemaal bedekt met wit dons en groeien vrij traag. Pas na 70 dagen kruipen ze uit het nest. Ook dan worden ze nog ruim een maand door de ouders gevoerd voor ze zelfstandig zijn.
Jonge vogels missen het rood in de veren en blijven vaak een jaar bij de ouders in de buurt voor ze een eigen leefgroep zoeken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.