allevogels


advertentieruimte

Cygnus olor

Knobbelzwaan - Cygnus olor - Mute Swan

De Knobbelzwaan kan anderhalve meter groot worden en wel 18 kilo wegen en zijn spanwijdte bedraagt maar liefst 235 cm. Hiermee is het is de grootste en zwaarste watervogel, het is zelfs de zwaarst vliegende vogel ter wereld.
Knobbelzwanen komen in heel Europa voor maar voornamelijk in de noordelijke landen, ze houden niet van teveel warmte. In West-Europa zijn het voornamelijk verwilderde parkvogels, hun oorsprong ligt meer oostelijk. Ze leven altijd in de buurt van water, een groot deel van het jaar als koppel. In de ruitijd verzamelen zich wel vaak grote groepen, ze zijn dan vaak te zien op het IJsselmeer en in de rivierdelta's. Voor de rest leven ze overal zo'n beetje, in parken, in sloten en grachten in dorpen en steden en op grotere wateren.

De naam Knobbelzwaan danken de vogels aan de forse knobbel bovenop de snavel, bij de mannetjes is deze een stuk opvallender, speciaal in de broedtijd. Dit is meteen ook het enige echt duidelijk zichtbare geslachtsverschil, al zijn mannetjes meestal ook groter dan vrouwtjes. Bij het zien van een enkel exemplaar is de knobbel het enige herkenningspunt.
Knobbelzwanen zien we echter bijna nooit alleen, ze leven in paren en zijn zeer monogaam. Een eenmaal gevormd koppel blijft voor het leven bij elkaar. In rustige (= veilige) gebieden kunnen deze zwanen wel 30 jaar oud worden.

Het voedsel bestaat voor een deel uit gras en voor een ander deel uit waterplanten en kleine waterdiertjes. Naast het grazen kunnen ze met hun lange hals ook grondelen om bij de lekkerste waterplanten te komen. Door een ingenieus afsluitsysteem in de keel, kunnen deze zwanen ook onder water gewoon eten. Vooral als het kouder wordt en veel watervegetatie alleen nog op de bodem te vinden is, drijven Knobbelzwanen vaak met hun kop onder water en het achterlijf verticaal omhoog gericht. Zo kunnen ze toch vaak voldoende voedsel vinden, een volwassen zwaan moet namelijk wel 3 tot 4 kilo(!) per dag eten om op gewicht te blijven.

Waar Knobbelzwanen de rest van het jaar volkomen vreedzaam zijn, veranderen ze in de broedtijd in zeer felle verdedigers van een klein territorium. Ze maken een nest vlakbij het water en vooral de man is dan ronduit gevaarlijk te noemen voor indringers. Hij maakt dreigende geluiden als waarschuwing en de meeste (roof)dieren weten het dan wel en blijven uit de buurt. Mensen zijn nog wel eens zo dom om toch te proberen het nest van dichtbij te bekijken. Ons advies; doe het niet! Blijf uit de buurt en laat de vogels met rust, ook in uw eigen belang. De fraaie foto's op onze site zijn allemaal met flinke lenzen gemaakt en hebben de vogels niet gestoord.

Het nest wordt gemaakt van takken, riet en grassen en er worden gemiddeld 6 eieren gelegd. De forse eieren zijn lichtgroen van kleur. Het vrouwtje broedt ze in ongeveer 5 weken uit. De jonge zwaantjes worden gevoerd door beide ouders, die verzamelen voedsel voor ze dat ze wel zelf moeten ophappen. De jongen blijven ruim 3 maanden in en om het nest waarbij ze langzaam veranderen van witte en grijze pluizenbollen in grijze mini-knobbelzwanen. Pas na een jaar zijn ze zo groot als hun moeder en worden ze langzaamaan wit. Mannetjes groeien nog ruim een half jaar door.

Wist u dat het verenpak van een volwassen Knobbelzwaan uit meer dan 25000 veren bestaat?

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.