allevogels


advertentieruimte

Little Egret

Kleine zilverreiger - Egretta garzetta - Little Egret

De kleine zilverreiger is voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Linnaeus in 1766. Later zijn er 5 ondersoorten beschreven.

  • Eerst de Egretta garzetta gularis (die door Bosc beschreven werd, hij zag de vogels in 1792 rond de Senegalrivier.
  • In 1828 zagen Hemprich & Ehrenberg de Egretta garzetta schistacea rond de Rode zee.
  • De beoremde ornithollog Gould beschreef in 1846 de ondersoort garzetta immaculata in Australië.
  • In 1880 beschreef een andere beroemdheid, de heer Temminck de garzetta nigripes, hij zag de ondersoort in de Indische Archipel.
  • Als laatste, in 1914, werd door Harpert de Egretta garzetta dimorpha beschreven, zeer afwijkend van kleur, zie de tweede foto op de fotpagina. Deze vogels leefden alleen op Madagaskar.
De nominaatvorm garzetta garzetta is de ondersoort die in Europa en Afrika leeft en dus ook regelmatig te zien is in Nederland.

Het is een vrij kleine reiger, hij meet rond de 60 cm, maar door zijn vaak verticale houding lijkt hij groter. Hij kan dan wel verward worden met de grote zilverreiger, het grootste verschil is de kleur van de voeten, die zijn bij de kleine behoorlijk geel.

Deze reigers houden zich op langs ondiep water, op de oevers en in het water zoeken ze hun voedsel. Ze eten vis, alle mogelijk insecten, kikkers, salamanders en wormen.

Van oorsprong was de kleine zilverreiger die bij ons voorkomt een echte trekvogel, in de winter trok hij naar het zuiden, zelfs tot in Afrika. Tegenwoordig proberen veel exemplaren hier de winter door te komen, wat ze goed afgaat als er niet te veel en vooral niet te lang strenge vorst is. Als alle slootjes te lang bevroren blijven, sterven er helaas veel van honger.
Waarom er dan toch vrij veel hier blijven en die gok nemen, is voor zover ik weet niet bekend.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.