allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Geococcyx californianus

Grote Renkoekoek - Geococcyx californianus - Greater Roadrunner

Er bestaan 2 soorten renkoekoeken, de grote renkoekoek en de kleine renkoekoek (Geococcyx velox). Ze komen beide voor in de droge gebieden in het zuiden van Noord-Amerika en Midden-Amerika. De grote renkoekoek is een snelle grondvogel, alhoewel hij ook kleine stukken kan vliegen en hij is rond de 55 cm groot. De Amerikaanse benaming zal velen meer bekend voorkomen; de roadrunner (miepmiep). :-)
Hij kan zeer hard lopen, snelheden van meer dan 35 km per uur zijn geen uitzondering. Speciaal om zo hard te kunnen lopen, staan 2 van de vier tenen naar voor en 2 naar achter.

De grote renkoekoek is monogaam, een eenmaal gevormd paar blijft voor het leven bij elkaar. Het koppel blijft normaliter binnen zijn eigen grote territorium, soortgenoten worden niet geduld. Deze vogels hebben een wel zeer bijzondere manier gevonden om zich aan te passen aan de hete woestijnen waar ze in leven. Ze hebben op hun rug een stuk donkere huid die zonnewarmte kan absorberen. Na een koude nacht zetten ze hun rugveren "open" zodat ze optimaal van de zon kunnen profiteren.

Renkoekoeken zijn echte vleeseters en daarin beslist niet kieskeurig. Ze eten allerhande reptielen, slangen, spinnen, grote insecten maar ook kleine vogels, knaagdieren en aas. Forse prooien kunnen ze ook aan, ze slaan deze dood tegen een steen en peuzelen hem in stukjes op. De snavel werkt als een zeer krachtige schaar, prima uitgerust voor deze klus. Als een van de weinige dieren pakt de renkoekoek ook ratelslangen als prooi. Door zijn snelheid weer hij deze vaak te vangen zonder schade door het gif van de slang.

Als nest bouwen deze vogels een komvormige schaal, vaak even van de grond in een cactus of andere stekelige plant. De hen legt tot wel 8 eieren, die beide vogels uitbroeden, de man vaak de nachten, de hen overdag. Na 20 dagen komen de jongen uit, het zijn nestvlieders, na het opdrogen kunnen ze meteen lopen. Beide ouders voeren en beschermen de jongen tot ze zelfstandig zijn.

De Roadrunner is sinds 1949 de officiële vogel van de Amerikaanse staat New Mexico.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.