allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Perdicula asiatica

Frankolijnkwartel - Perdicula asiatica - Jungle Bush Quail

De frankolijnkwartel wordt ook wel junglebush kwartel genoemd, op zich niet zo vreemd want dat duidt precies zijn leefgebied aan. Hij komt voor in India en Shri Lanka. De frankolijnkwartel is iets groter dan een Chinese Dwergkwartel, hij meet rond de 18 cm. Het meest duidelijke verschil tussen hen en haan is de zebratekening op de borst van de man. Haantjes hebben bovendien kleine sporen op hun pootjes, een van de tekenen van verwantschap met patrijzen.
Deze kwartels zijn vrij luidruchtig, één liefhebber schreef zelfs: "ze zingen als kanaries".

Er zijn meerdere ondersoorten beschreven:

  • Perdicula asiatica asiatica
  • Perdicula asiatica punjaubi
  • Perdicula asiatica vidali
  • Perdicula asiatica vellorei
  • Perdicula asiatica ceylonensis
De nominaatvorm werd in 1790 beschreven door Latham, de ondersoorten pas in de jaren dertig van de 20e eeuw. De verschillen zijn miniem, ze zijn vooral apart benoemd vanwege hun verspreidingsgebied.

Frankolijnkwartels zijn monogaam, maar leven wel vaak in kleine groepen. Ze scharrelen de bosbodem af naar voedsel. Bij ochtend- en avondschemer zoeken ze ook de graslanden af naar alles wat eetbaar is. Ze eten zaden, bessen, insecten, wormen en allerlei larven. Vlak voor en tijdens de broedtijd eten deze kwartels opvallend meer sprinkhanen. Vermoed wordt, dat ze dit behalve om het hoge eiwitgehalte ook doen om extra kalk binnen te krijgen. De sprinkhanen worden in zijn geheel gegeten, dus ook de harde huid en pootjes, terwijl veel andere insectenetende vogels deze er eerst af halen.

Frankolijnkwartels broeden vaak meerdere malen per jaar, ze brengen soms wel 5 nesten groot. Een legsel bestaat gewoonlijk uit 5 tot 7 eitjes, elke dag één. Opvallend detail; het is altijd een oneven aantal eieren.
De hen broedt vaak al vanaf het 4e ei gedurende 20 dagen en de jongen kruipen tegelijk uit het ei, dus ook uit die eitjes die beduidend korter bebroed zijn.
De jongen zijn nestvlieders en na wat afkijken, kunnen ze ook al direct zelf eten. Zoals bijna alle hoenders doen, neemt de hen de jongen de eerste dagen onder haar hoede, alle jongen schuilen bij kou of bij onraad onder haar veren. Het haantje helpt wel met fijn voedsel aandragen en hij beschermt hen en jongen ook prima.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.