allevogels


advertentieruimte

Syrigma sibilatrix

Fluitreiger - Syrigma sibilatrix - Whistling Heron

De fluitreiger is afkomstig uit Zuid-Amerika, waar je hem aantreft in Argentinië, Bolivia en Brazilië. De vogel is absoluut geen standvogel. Hij trekt het gehele jaar door een groot gebied op zoek naar voedsel en om eventueel voor nageslacht te zorgen. Dit gebied kan wel een paarhonderd kilometer groot zijn. Normaal gesproken leeft deze vogel op hoogtes tot maximaal 500 meter, maar er is een waarneming gedaan op een hoogte van 2300 meter.

De vogel leeft in droge grasgebieden, maar hij verblijft ook veel in waterrijke gebieden. In deze gebieden zoek hij zijn voedsel dat bestaat uit bijna alle kleine diersoorten die hij in het gebied kan vinden. De fluitreiger heeft een mooie techniek voor het vangen van zijn prooi. Hij loopt heel langzaam op zijn prooi af, die hij dan op het laatste moment bespringt. Maar hij is ook in staat om al rennend of vliegend zijn prooi te pakken.

De fluitreiger broedt, in tegenstelling tot andere reigersoorten, solitair. Hij nestelt in araucarias of andere exotische bomen. In het nest worden 3 tot 4 lichtblauwe, gespikkelde eieren gelegd. Deze eieren worden gedurende ongeveer 28 dagen bebroed. Na het uitkomen, blijven de jongen nog ruim 40 dagen in het nest.

Onder de fluitreigers is een groot verlies van legsels waargenomen. Slechts een kleine 30 procent van de eieren komt uit. Veel nesten worden namelijk door storm en wind vernield. Blijft een nest wel heel, dan nog vliegen meestal maar 2 jongen per nest uit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.