allevogels


advertentieruimte

Filippijnse Jaarvogel Aceros Leucocephalus

Filippijnse Jaarvogel - Aceros Leucocephalus - Writhed Hornbill

De Filippijnse Jaarvogel (Aceros Leucocephalus) leeft op de Filippijnen in regenwouden met veel fruitdragende bomen en planten. De lokale naam voor deze vogel is Tuhek. Net als bij de meeste neushoornvogels verschillen de mannetjes uiterlijk behoorlijk van de vrouwtjes. De bovenkop van de man is roodbruin. De rest van de kop, de nek, de hals en de bovenkant van de borst is geel. Het vrouwtje heeft een geheel zwarte kop en nek. Een mannetje kan inclusief staart zo'n 80 cm worden, de pop rond de 70 cm.

De Filippijnse jaarvogel komt tegenwoordig alleen nog voor in de regenwouden tot zo'n 1200 meter hoogte op de eilanden Camiguin, Dinagat en Mindanao in het zuiden van de Filippijnen.

Ook deze jaarvogels leven in groepen en daarbij kunnen ze flink kabaal maken, soms als begroeting van soortgenoten, soms om contact te houden, maar ook als alarmroep.

Zoals alle jaarvogels, is ook de filippijnse een echte omnivoor, hij eet zo ongeveer alles. Het hoofdbestanddeel is fruit, maar ook bloemen, zaden, insecten, reptielen, kleine knaagdieren, wormen en zelfs jonge vogeltjes verdwijnen eenvoudig in de grote sterke snavel.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.