allevogels


advertentieruimte

Lamprotornis iris

Emeraldspreeuw - Lamprotornis iris - Emerald Starling

De emeraldspreeuw is weer een vogel met verschillende namen, zowel in het Nederlands als in het Engels. Hij wordt ook wel emeraldglansspreeuw en smaragdspreeuw genoemd en in het Engels Iris Glossy Starling. Zelfs over de wetenschappelijke naam is lang discussie geweest. De Franse zoöloog Jean-Frédéric émile Oustalet beschreef de emeraldspreeuw als eerste in 1879, en noemde de spreeuw Coccycolius iris. In 1993 is de naam herzien en is de vogel in het geslacht Lamprotornis geplaatst.
Het geslacht Lamprotornis valt binnen de familie spreeuwen (Sturnidae) en telt 23 soorten.

Emeraldspreeuwen horen tot de kleinste spreeuwen, ze zijn rond de 21 cm groot en zowel man als pop zijn zeer fraai gekleurd. Ze leven in verschillende landen in het zuidwesten van Afrika, waar ze savannes en andere laaggelegen graslanden bewonen. Ze houden zich wel altijd op in de buurt van bomen en struiken, waar ze in slapen en vluchten als er gevaar dreigt. Ze halen het benodigde vocht vooral uit hun voedsel maar drinken en badderen ook geregeld.

Het voedsel bestaat uit vijgen, bessen, onrijpe zaden en insecten, vooral mieren en termieten zijn favoriet. Deze spreeuwen zoeken het voedsel in struiken maar ook vaak op de grond, ze kunnen met hun snavel mieren en andere bodeminsecten uitgraven.

Zoals veel spreeuwensoorten zijn ook emeraldspreeuwen holenbroeders. Ze zoeken geschikte holen in bomen en in rotsspleten, ze kunnen zelf geen hol uithakken dus zijn ze aangewezen op natuurlijke holtes en verlaten nesten van andere vogels. Met bladeren en gras bekleden ze de holte tot een komvormig nestje. De pop legt twee eitjes die ze in 14 dagen uitbroedt. Ze maakt haar buik zelf kaal om de eieren goed warm te kunnen houden.
De man bewaakt het nest en helpt zodra de jongen geboren zijn zeer goed mee met voeren en de jongen groeien dan ook snel. Ze zitten helemaal in de veren als ze met drie weken uitvliegen, alleen de kleur vormt zich pas gedurende het eerste levensjaar.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.