allevogels


advertentieruimte

Estrilda erythronotus

Elfenastrilde - Estrilda erythronotus - Black-cheeked Finch

De elfenastrilde is een Afrikaans prachtvinkje dat niet zozeer opvalt door felle kleuren maar juist door zijn subtiele kleurscharkeringen, roze/bruin/grijs met een heel fijn streepjespatroon. Het leefgebied van dit vogeltje ligt in Transvaal, Zuid-Zimbabwe en in de Noordelijke Kaap-provincie.

De Elfenastrilde is een sociaal vogeltje, dat graag veel beschutting heeft. Klimop, bamboe en andere niet-giftige planten zijn hiervoor geschikt. Een royale kooi of volière kan een paar of een groepje van deze astrildes huisvesten.

De soort kent naast de nominaatvorm nog 1 ondersoort, de Estrilda erythronotus delamerei. Deze ondersoort leeft in Kenia, Oegande en Tanzania. Hij onderscheid zich van de nominaatvorm door lichtere kleur en een opvallende bijna witte zoom rondom het zwarte masker en witte voorhoofd.

Elfenastrildes zijn veelzijdige eters, behalve zaden eten ze ook een groot deel insecten. Goed tropisch zaad, universeelvoer en insectenpaté vormen een goede basis. Groenvoer wordt graag gegeten en ook zacht fruit lusten ze wel. In het wild eten ze ook vaak termieten van verschillende ontwikkelings stadia.

Ze nestelen in halfopen nestkastjes, liefst goed verstopt tussen het groen. Van spagnum (mos) maken ze fraaie nesten met een lange tunnel als ingang. Ze broeden goed maar ze zijn erg gevoelig voor verstoring. Zodra er jongen zijn dient u veel insecten(voer) te verstrekken, de eerste week leven de jongen uitsluitend op een dierlijk dieet.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.