allevogels


advertentieruimte

Neophema elegans

Elegantparkiet - Neophema elegans - Elegant Parrot or Elegant Parrakeet

De elegantparkiet is een van de 6 soorten binnen het geslacht Neophema (nog maar eens; de bourkeparkiet is geen Neophema en valt dus niet binnen dit geslacht). De elegant, wetenschappelijk de elegans, is voor het eerst beschreven door Gould, in 1837. Het leefgebied strekt zich uit van west tot zuidoost Australië.
Er is naast de nominaatvorm nog 1 ondersoort beschreven, door Mathews in 1912, de Neophema elegans carteri, die alleen voorkomt in het westen.

Elegantparkieten zijn zeer sociale vogels van rond de 25 cm groot, ze leven bijna het hele jaar in grote groepen en kunnen ook prima met andere vogelsoorten samenleven. In het wild zijn dat vaak blauwvleugelparkieten.
Voor de vogelhouder leuk om te weten, deze parkieten zijn ook in gemengde, ruime volières te houden met zelfs kleine tropen.
In Australië komen deze parkieten voor in veel verschillende landschappen, op licht begroeide savannes, in vrij open eucalyptusbossen maar ook in duinen en rond de mangrovebossen aan de kust. Als er maar veel wilde grassen te vinden zijn, is het gebied al snel geschikt lijkt het.

Voor de kenner heel duidelijk, voor de beginner wat lastiger te zien, zijn de verschillen tussen man en pop. De pop heeft een smallere voorhoofdsband dan de man en die band loopt slechts tot het oog, waar die bij mannen verder doorloopt. Daarnaast is er kleurverschil te zien in de slagpennen, die zijn bij de poppen bruingrijs, bij de man echt zwart.

Het menu van deze fraaie vogels bestaat in het wild uit verschillende graszaden, zonnepitten en kleine beetjes fruit. De vogels zoeken het voedsel voor het grootste deel op de grond, daar zijn ze dan ook bijna de hele dag te vinden. Toch zijn het zeer behendige vliegers, ze vliegen snel en zijn in staat flinke afstanden te overbruggen op weg naar hun voedselgebieden.
In gevangenschap verdienen elegantparkieten dan ook veel ruimte, wij raden een vlucht van 3 meter of langer aan, pas dan komen ze echt tot hun recht.

Vlak voor de broedtijd zoeken koppels elk een eigen nestholte, vaak in een oude eucalyptusboom. Na indrukwekkend baltsgedrag van de man en diverse paringen, legt de pop 4 eieren, soms 5. Zij broedt ze zelf uit in 18 of 19 dagen. Beide ouders voeren dan de jongen en deze vliegen uit als ze ruim een maand oud zijn.
De jonge elegantparkieten zijn eenmaal in de veren een stuk groener dan de ouders en hun echt complete volwassen kleed krijgen ze als ze een jaar oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.